- 1 duży ,lub 2 mniejsze świeże surowe brokuły pokrojone na różyczki
- sok z pół cytryny
- skórki z polowy cytryny
- 1¼ łyżeczki soli do wody(soli dajemy tyle ile lubimy i w zależności od wielkości rondla,w którym będziemy gotować wodę )
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Do gotującej wody wrzucić umyte różyczki brokułów na 3 ½
do 4 ½ minut.
Po tym czasie szybko odcedzić na sicie.
Tymczasem
rozgrzać olej i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ,który
prażymy na oliwie na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Prażyć, aż czosnek zrobi się aromatyczny ,(a tak po prostu
zaczyna się robić brązowy, )od 30 do 90 sekund.
Zdjąć ognia Do
tak przygotowanego czosnku, natychmiast dodać sok z cytryny.
Dodać
skórkę z cytryny,oraz pieprz do smaku. Wyłożyć brokuły do
miski , polać .czosnkiem z cytryna .
Podawać na gorąco.:)0 mg cholesterolu, 0 g dodatku cukru.
brokuł, posiada sulforafan, enzym wykazujący działanie antyrakowe i antybakteryjne. Sulforafan chroni nasz mózg, wzrok, zapobiega negatywnym skutkom wywoływanym przez wolne rodniki, chroni przed rakiem oraz pomaga go leczyć.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com