Google+ Followers

Sałatka w 10 minut -cytryna czosnek brokuły


Składniki
  • 1 duży ,lub 2 mniejsze świeże surowe brokuły pokrojone na różyczki
  • 1 łyżka oliwy extra virgin olive oil
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • sok z pół cytryny
  • skórki z polowy cytryny
  • 1¼ łyżeczki soli do wody(soli dajemy tyle ile lubimy i w zależności od wielkości rondla,w którym będziemy gotować wodę )
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie

    Zagotować osolona wodę w rondlu .Podzielić wymyte brokuły na różyczki.
     Do gotującej wody wrzucić umyte różyczki brokułów na 3 ½ do 4 ½ minut. 
    Po tym czasie szybko odcedzić na sicie. 
    Tymczasem rozgrzać olej i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ,który prażymy na oliwie na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Prażyć, aż czosnek zrobi się aromatyczny ,(a tak po prostu zaczyna się robić brązowy, )od 30 do 90 sekund.
     Zdjąć ognia Do tak przygotowanego czosnku, natychmiast dodać sok z cytryny. 
    Dodać skórkę z cytryny,oraz pieprz do smaku. Wyłożyć brokuły do miski , polać .czosnkiem z cytryna .
    Podawać na gorąco.:)
Uwagi
0 mg cholesterolu, 0 g dodatku cukru.
brokuł, posiada sulforafan, enzym wykazujący działanie antyrakowe i antybakteryjne. Sulforafan chroni nasz mózg, wzrok, zapobiega negatywnym skutkom wywoływanym przez wolne rodniki, chroni przed rakiem oraz pomaga go leczyć.:)