Google+ Followers

milosc na talerzu




 

Składniki

na budyń:

  • 1/2 litra mleka
  • 3 i 1/2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
  •  1/2 laski wanilii --niekoniecznie
  • 2 żółtka jaj
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  1 łyżka masła,

Wykonanie

2/3 mleka podgrzewać w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Resztę mleka wymieszać z cukrem, roztrzepanymi żółtkami jaj oraz mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka  wlać powoli resztę mleka, wymieszanego z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, na gładko.Gdy budyń zgęstnieje, powoli zagotować i zestawić  z ognia.Posypać cukrem ,aby nie powstał kożuch.

Składniki

na galaretkę:
  • ½ szklanki wody,
  • 1 łyżka żelatyny (bez smaku),
  • 1 szklanka soku wiśniowego
Wykonanie
W rondelku rozpuścić żelatynę w wodzie. Dokładnie wymieszać i poczekać aż zmięknie. Zagotować na małym ogniu i odstawić z palnika. Mieszając powoli dolać sok owocowy. Całość dokładnie wymieszać.
wykonanie końcowe

Gotową galaretką zalać dna foremek. Gdy stężeje ,uzupełnić przestudzonym budyniem.Wstawic do lodówki na 5 minut,wyjąć i środek zalać ostudzoną tężejącą galaretką  Wstawić do lodówki, aż wszystko  stężeje.:))