Składniki
na budyń:
- 1/2 litra mleka
- 3 i 1/2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
- 1/2 laski wanilii --niekoniecznie
- 2 żółtka jaj
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła,
Wykonanie
2/3 mleka podgrzewać w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Resztę mleka wymieszać z cukrem, roztrzepanymi żółtkami jaj oraz mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać powoli resztę mleka, wymieszanego z pozostałymi składnikami, cały czas mieszając, na gładko.Gdy budyń zgęstnieje, powoli zagotować i zestawić z ognia.Posypać cukrem ,aby nie powstał kożuch.Składniki
na galaretkę:
- ½ szklanki wody,
- 1 łyżka żelatyny (bez smaku),
- 1 szklanka soku wiśniowego
W rondelku rozpuścić żelatynę w wodzie. Dokładnie wymieszać i poczekać aż zmięknie. Zagotować na małym ogniu i odstawić z palnika. Mieszając powoli dolać sok owocowy. Całość dokładnie wymieszać.
wykonanie końcowe
Gotową galaretką zalać dna foremek. Gdy stężeje ,uzupełnić przestudzonym budyniem.Wstawic do lodówki na 5 minut,wyjąć i środek zalać ostudzoną tężejącą galaretką Wstawić do lodówki, aż wszystko stężeje.:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com