piątek, 5 lutego 2016

samopsza -chleb na zakwasie




Składniki

  • 800g mąki z samopszy
  • 400g około, mąki orkiszowej razowej
  • 300-400 ml wody(im suchsza mąka tym więcej wody)
  • 30 g siemię
  • 15-20 g sól
  • 40 g miód około jak ktoś chce
Wykonanie



100 g  zaczynu wyciągnąć z lodówki półtorej doby wcześniej na wieczór i rozrabiać  z mąką i woda - przez 36 godzin tj. dokarmiać  co jakiś czas, aż zaczyn dojdzie do wagi 400 g.
Po 36 godzinach dokarmiania ,do gotowego zaczynu dosypać  mąkę około 800g, dolewamy wodę i mieszamy wszystkie składniki ( konsystencja luźnego ciasta ) Wyrabiamy ciasto dosypując partiami resztę mąki ,aż dojdziemy do wagi ciasta około 1,8-2 kg .Wykładamy na blat posypany mąką orkiszową i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od rak
Do wysmarowanej olejem blaszek nakładamy ciasto i przykrywamy ściereczka, odstawiamy w cieple miejsce na około 3-4 godziny . Pieczemy około 50 minut ( 15 minut na 250 stopni, a później na 210 stopni ) .Przed włożeniem do piekarnika posmarować chlebki wodą,lub oliwą.. Po wyciągnięciu z piekarnika,gotowe gorące chlebki posmarować zimną wodą :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...