Składniki
- 800g mąki z samopszy
-
400g około, mąki orkiszowej razowej
- 300-400 ml wody(im suchsza mąka tym więcej wody)
- 30 g siemię
- 15-20 g sól
- 40 g miód około jak ktoś chce
100 g zaczynu wyciągnąć z lodówki półtorej doby wcześniej na wieczór i rozrabiać z mąką i woda - przez 36 godzin tj. dokarmiać co jakiś czas, aż zaczyn dojdzie do wagi 400 g.
Po 36 godzinach dokarmiania ,do gotowego zaczynu dosypać mąkę około 800g, dolewamy wodę i mieszamy wszystkie składniki ( konsystencja luźnego ciasta ) Wyrabiamy ciasto dosypując partiami resztę mąki ,aż dojdziemy do wagi ciasta około 1,8-2 kg .Wykładamy na blat posypany mąką orkiszową i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od rak
Do wysmarowanej olejem
blaszek nakładamy ciasto i przykrywamy ściereczka, odstawiamy w
cieple miejsce na około 3-4 godziny . Pieczemy około 50 minut ( 15
minut na 250 stopni, a później na 210 stopni ) .Przed włożeniem
do piekarnika posmarować chlebki wodą,lub oliwą.. Po wyciągnięciu
z piekarnika,gotowe gorące chlebki posmarować zimną wodą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com