czwartek, 4 lutego 2016

niezawodny biszkopt

 

    Składniki

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -
  • 1 szklanka ( 250 ml) mąki pszennej -
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli-
    Wykonanie


    Oddzielić żółtka od białek..Białka, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana jest już dość sztywna ubijać,nadal ,ale powoli dosypuj cukier, po dwie - trzy łyżki aż do końca. Następnie dodawać po jednym żółtku delikatnie mieszając pianę łyżką lub szpatułką. Obie mąki wymieszać ze sobą. Teraz ręcznie dodawać mąkę po dwie - trzy łyżki, i delikatnie ,powoli mieszać do połączenia składników. ( ja to wszystko robiłam na wolnych obrotach miksera).Przelać ciasto do tortownicy i wstawić do nagrzanego do 160 – 170°C piekarnika. Piec ok. 30 - 40 minut. .Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika :) ps .u mnie blaszka 28x20cm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...