Składniki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -
- 1 szklanka ( 250 ml) mąki pszennej -
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli-Wykonanie
Oddzielić żółtka od białek..Białka, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana jest już dość sztywna ubijać,nadal ,ale powoli dosypuj cukier, po dwie - trzy łyżki aż do końca. Następnie dodawać po jednym żółtku delikatnie mieszając pianę łyżką lub szpatułką. Obie mąki wymieszać ze sobą. Teraz ręcznie dodawać mąkę po dwie - trzy łyżki, i delikatnie ,powoli mieszać do połączenia składników. ( ja to wszystko robiłam na wolnych obrotach miksera).Przelać ciasto do tortownicy i wstawić do nagrzanego do 160 – 170°C piekarnika. Piec ok. 30 - 40 minut. .Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika :) ps .u mnie blaszka 28x20cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com