Google+ Followers

Sok pomidorowy z wyciskarki i normalnie

Składniki
  •  1 łyżeczkę pieprzu
  • 1 łyżkę cukru
  • 1 łyżkę soku cytrynowego
  • 1 czubatą łyżkę soli
  • 3 kg dojrzałych pomidorów
 Wykonanie


Pomidory umyj i sparz, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki, włóż do garnka, lekko rozgnieć tłuczkiem i doprowadzić do wrzenia. Gotuj kilka minut, po czym zmiksuj blenderem.Przetrzyj przez gęste sito. Dopraw do smaku, doprowadź do wrzenia i przelej do wyparzonych słoików (jeśli chcesz je dłużej przechowywać) lub ostudź i pij od razu :)
 Sok z wyciskarki na zimę 
 Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki .Przepuścić przez wyciskarkę soków.Gotowy czysty sok ,doprawić do smaku przyprawami jak wyżej.Wlać do słoiczków i pasteryzować 6minut od zagotowania wody:) z trzech kilogramów pomidorów z wyciskarki wyszło mi dwa litry soku.Sok można gotowac dlużej na wolnym ogniu ,aż odparuje woda i wtedy będziemy mieli paste pomidorową.:) ps.zaletą wyciskarki jest to ,że nieliczne pestki dostają się do soku ,a sam sok szybko sie robi i nie traci cennych witamin.

Sok pomidorowy

Picie soku pomidorowego daje dużo korzyści dla zdrowia. Picie jednej jego szklanki dziennie zapobiega chorobom cywilizacyjnym.
Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii pokazują, że wypicie dwóch szklanek soku pomidorowego dziennie może zapobiec osteoporozie. Kluczowym składnikiem, który na to wpływa, jest likopen – przeciwutleniacz zmniejszający ryzyko raka prostaty u mężczyzn oraz chroniący układ krwionośny.
Pomidory są też bogate w witaminy A, C i K, które pomagają zapobiegać krwotokom, a także kwas nikotynowy, który obniża poziom cholesterolu.
Wartość odżywcza soku pomidorowego w 100 g (bez soli):
  • energia: 17 kcal,
  • tłuszcz: 0 g,
  • białko: 1 g,
  • węglowodany: 4 g,
  • sód 10 mg,
  • błonnik 0 g.
Dodatkowo 100 g soku pomidorowego dostarcza 9% zalecanej dziennej dawki witaminy A, 30% zalecanej ilości witaminy C, 1% zalecanej ilości wapnia i 2% zalecanej ilości żelaza.Smacznego...:)