piątek, 21 sierpnia 2015

Sok pomidorowy z wyciskarki i normalnie==Jus de tomate du presse-agrumes et normalement

Składniki
  •  1 łyżeczkę pieprzu
  • 1 łyżkę cukru
  • 1 łyżkę soku cytrynowego
  • 1 czubatą łyżkę soli
  • 3 kg dojrzałych pomidorów
 Wykonanie


Pomidory umyj i sparz, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki, włóż do garnka, lekko rozgnieć tłuczkiem i doprowadzić do wrzenia. Gotuj kilka minut, po czym zmiksuj blenderem.Przetrzyj przez gęste sito. Dopraw do smaku, doprowadź do wrzenia i przelej do wyparzonych słoików (jeśli chcesz je dłużej przechowywać) lub ostudź i pij od razu :)
 Sok z wyciskarki na zimę 
 Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki .Przepuścić przez wyciskarkę soków.Gotowy czysty sok ,doprawić do smaku przyprawami jak wyżej.Wlać do słoiczków i pasteryzować 6minut od zagotowania wody:) z trzech kilogramów pomidorów z wyciskarki wyszło mi dwa litry soku.Sok można gotowac dlużej na wolnym ogniu ,aż odparuje woda i wtedy będziemy mieli paste pomidorową.:) ps.zaletą wyciskarki jest to ,że nieliczne pestki dostają się do soku ,a sam sok szybko sie robi i nie traci cennych witamin.

Sok pomidorowy

Picie soku pomidorowego daje dużo korzyści dla zdrowia. Picie jednej jego szklanki dziennie zapobiega chorobom cywilizacyjnym.
Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii pokazują, że wypicie dwóch szklanek soku pomidorowego dziennie może zapobiec osteoporozie. Kluczowym składnikiem, który na to wpływa, jest likopen – przeciwutleniacz zmniejszający ryzyko raka prostaty u mężczyzn oraz chroniący układ krwionośny.
Pomidory są też bogate w witaminy A, C i K, które pomagają zapobiegać krwotokom, a także kwas nikotynowy, który obniża poziom cholesterolu.
Wartość odżywcza soku pomidorowego w 100 g (bez soli):
  • energia: 17 kcal,
  • tłuszcz: 0 g,
  • białko: 1 g,
  • węglowodany: 4 g,
  • sód 10 mg,
  • błonnik 0 g.
Dodatkowo 100 g soku pomidorowego dostarcza 9% zalecanej dziennej dawki witaminy A, 30% zalecanej ilości witaminy C, 1% zalecanej ilości wapnia i 2% zalecanej ilości żelaza.Smacznego...:)
Jus de tomate du presse-agrumes et normalement
ingrédients

     1 cuillère à café de poivre
    1 cuillère à soupe de sucre
    1 cuillère à soupe de jus de citron
    1 cuillère à soupe de sel
    3 kg de tomates mûres

 exécution


Laver et échauder les tomates, les peler et les couper en quartiers, les mettre dans une casserole, les écraser légèrement avec un pilon et porter à ébullition. Cuire quelques minutes, puis mélanger avec un mixeur et passer au tamis épais. Assaisonner au goût, porter à ébullition et verser dans des bocaux bouillis (si vous souhaitez les conserver plus longtemps) ou refroidir et boire immédiatement :)
 Jus de la centrifugeuse pour l'hiver
 Lavez et coupez les tomates en petits morceaux.Passez dans un presse-agrumes.Processus propre prêt à l'emploi, assaisonnez au goût avec les épices comme ci-dessus.Versez dans des pots et pasteurisez 6 minutes après avoir fait bouillir l'eau :) de trois kilogrammes de tomates du presse-agrumes sont sortis deux litres de jus. Le jus peut être cuit Laisser mijoter jusqu'à ce que l'eau s'évapore et ensuite nous aurons de la pâte de tomate. :) Votre avantage est que peu de graines pénètrent dans le jus, et que le jus lui-même est préparé rapidement et ne perd pas de précieuses vitamines.

Jus de tomate
Boire du jus de tomate a de nombreux avantages pour la santé. Boire un verre par jour prévient les maladies liées au mode de vie.
Des recherches effectuées au Royaume-Uni montrent que boire deux verres de jus de tomate par jour peut prévenir l'ostéoporose. Le lycopène est l’ingrédient principal qui en est responsable, un antioxydant qui réduit le risque de cancer de la prostate chez l’homme et protège le système circulatoire.
Les tomates sont également riches en vitamines A, C et K, qui aident à prévenir les saignements, ainsi qu'en acide nicotinique, qui abaisse le cholestérol.
Valeur nutritionnelle du jus de tomate dans 100 g (sans sel):

    énergie: 17 kcal,
    graisse: 0 g,
    protéine: 1 g,
    glucides: 4 g,
    10 mg de sodium,
    fibre 0 g.

En outre, 100 g de jus de tomate fournissent 9% de la dose quotidienne recommandée de vitamine A, 30% de la quantité recommandée de vitamine C, 1% de la quantité recommandée de calcium et 2% de la quantité recommandée de fer.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com