środa, 5 sierpnia 2015

Kruche z jabłkami i bezą



Składniki
na ciasto
  • 2,5szklanki mąki tortowej
  • 250 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na jabłka


  • 1 i 1/2 kg twardych jabłek
  • 4-6 łyzek cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka cytrynowa,lub brzoskwiniowa



Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • platki migdałowe do posypania

    Wykonanie
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem ,dodajemy masło i żółtka .Wyrabiamy na jednolite ciasto-u mnie w mikserze z końcówką do wyrabiania chleba Ciasto dzielimy na dwie części. Formę o wym. 28×20 wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wykładamy na dno formy i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30 min. Studzimy .W tym czasie przygotujemy jabłka.Do miski wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy sok z cytryny. Obrane jabłka ,kroimy w kostkę,wkladamy do miski z płynem ,aby nam nie ściemniały.Gdy wszystkie jabłka są już obrane ,odcedzamy je dokladnie z płynu. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i cukier. Dusimy na dużym ogniu często mieszając - by jabłka jak najmniej wydzieliły soku - przez 3-4 minuty. Powinny z zewnątrz stać się miękkie, ale pozostać jędrne w środku. Do gorących jabłek dodajemy galaretke cytrynowa i dusimy do całkowitego rozpuszczenia galaretki.Zestawiamy z ognia i przekładamy do zimnej miski ,aby szybciej wystygły.Na wystudzone ciasto dajemy ciepłe jabłka i wszystko wstawiamy do lodówki.Teraz pozostaje nam ubić białka na sztywną pianę, następnie dodajemy powoli cukier i mąkę ziemniaczana , miksujemy ok. 2-3 min. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i chwilę miksujemy. Resztą ciasta wykładamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy bezę, posypujemy orzechami posiekanymi,lub płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 25-30 min.I tak od dolu ciasto ,na to jabłka,a na wierzch ciasto z bezą.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com