wtorek, 4 sierpnia 2015

makaron i sezonowe warzywa

Pasta Primavera to Włoski makaron i warzywne danie. Primavera to danie z warzyw sezonowych. Mieszanka warzywa w makaronie, różni się w zależności od lokalizacji i upodobań,

Składniki

  • 2-3 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie paski
  • 2 cukinie pokrojone w paski
  • 2 papryki pokrojone w paski
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • bazylia świeża
  • 2 łyżki masła klarownego,lub 50ml oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 500g makaronu
  • 10małych pomidorków przekrojonych na pół
  • 50g startego parmezanu
  • 250ml rosolu ,lub bulionu warzywnego




Wykonanie
Na rozgrzana patelnie z maslem,wrzucic wszystkie warzywa pokrojone.Doprawic solą ,pieprzem i suszonymi ziołami ..Dusic do miękkości ,aż marchewka zrobi się zlocista , mieszając co jakiś czas Wszystko dusic około 20 minut W tym czasie ugotować makaron w wrzącej osolonej wodzie, al dente-- około 8 minut. Gotowe warzywa wymieszać z makaronem do połączenia składników .Dołożyc przekrojone pomidorki i dolac rosołu .Wszystko razem wymieszać. W razie potrzeby dosolic i popieprzyć do smaku. Posypać parmezanem i podawać natychmiast.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...