Pasta
Primavera to Włoski makaron i warzywne danie. Primavera
to danie z warzyw sezonowych. Mieszanka warzywa w makaronie,
różni się w zależności od lokalizacji i upodobań,
Składniki
- 2-3 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie paski
- 2 cukinie pokrojone w paski
- 2 papryki pokrojone w paski
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- bazylia świeża
- 2 łyżki masła klarownego,lub 50ml oliwy z oliwek
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 500g makaronu
- 10małych pomidorków przekrojonych na pół
- 50g startego parmezanu
- 250ml rosolu ,lub
bulionu warzywnego
Wykonanie
Na
rozgrzana patelnie z maslem,wrzucic wszystkie warzywa
pokrojone.Doprawic solą ,pieprzem i suszonymi ziołami ..Dusic do
miękkości ,aż marchewka zrobi się zlocista , mieszając co
jakiś czas Wszystko dusic około 20 minut W tym czasie ugotować
makaron w wrzącej osolonej wodzie, al dente-- około 8 minut.
Gotowe warzywa wymieszać z makaronem do połączenia składników
.Dołożyc przekrojone pomidorki i dolac rosołu .Wszystko razem
wymieszać. W razie potrzeby dosolic i popieprzyć do smaku.
Posypać parmezanem i podawać natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com