- około 2 kg dyni
- 1l bulionu warzywnego
- 150-200 ml mleka kokosowego
- Sól morska, pieprz do smaku
- 50ml śmietany kremówki
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 marchewkę
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kawałek imbiru
- pół łyżeczki pasty z kurkumy
tutaj
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- grzanki z chleba
- listki bazylii
Wykonanie
Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, marchew obrać ze skóry .Marchew i dynie pokroić w kostkę.Cebule obrac i pokroić w piórka ,czosnek obrać. W garnku rozgrzać oliwe z oliwek ,wrzucic cebule marchewke, czosnek i pokrojona dynie.Wszystko zeszklić i ,dusić około 5-6 minut. Dodać bulion i mleko kokosowe i kawałek imbiru do smaku..Dusic do miękkości warzyw okolo 10-12 minut. Dodać przyprawy: kurkume, sól , pieprz .Zmiksować .Podawać z łyżka śmietany ,grzankami i listkami bazylii zielonej
środa, 26 sierpnia 2015
Zupa krem z dyni
Składniki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com