środa, 26 sierpnia 2015

Zupa krem z dyni

 Składniki
  • około 2 kg dyni
  • 1l bulionu warzywnego
  • 150-200 ml mleka kokosowego
  • Sól morska, pieprz do smaku
  • 50ml śmietany kremówki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 marchewkę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kawałek imbiru
  • pół łyżeczki pasty z kurkumy tutaj
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • grzanki z chleba
  • listki bazylii

    Wykonanie
    Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, marchew obrać ze skóry .Marchew i dynie pokroić w kostkę.Cebule obrac i pokroić w piórka ,czosnek obrać. W garnku rozgrzać oliwe z oliwek ,wrzucic cebule marchewke, czosnek i pokrojona dynie.Wszystko zeszklić i ,dusić około 5-6 minut. Dodać bulion i mleko kokosowe i kawałek imbiru do smaku..Dusic do miękkości warzyw okolo 10-12 minut. Dodać przyprawy: kurkume, sól , pieprz .Zmiksować .Podawać z łyżka śmietany ,grzankami i listkami bazylii zielonej





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com