- około 2 kg  dyni
 
- 1l bulionu warzywnego
 
- 150-200 ml mleka kokosowego 
 
 
- Sól morska, pieprz  do smaku
 
- 50ml śmietany kremówki
 
- 3-4 ząbki czosnku
 
- 1 marchewkę
 
- 3 łyżki oliwy z oliwek
 
-  kawałek imbiru
 
- pół łyżeczki  pasty z kurkumy 
 tutaj
 
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
 
- grzanki z chleba
 
- listki bazylii
 Wykonanie
 Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, marchew obrać ze skóry .Marchew i dynie pokroić w kostkę.Cebule obrac i pokroić w piórka ,czosnek obrać. W garnku rozgrzać oliwe z oliwek ,wrzucic cebule marchewke, czosnek i pokrojona dynie.Wszystko zeszklić i ,dusić około 5-6 minut. Dodać bulion i mleko kokosowe i kawałek imbiru do smaku..Dusic do miękkości warzyw okolo 10-12 minut. Dodać przyprawy: kurkume, sól , pieprz .Zmiksować .Podawać z łyżka śmietany ,grzankami i listkami bazylii zielonej
 
środa, 26 sierpnia 2015
Zupa krem z dyni
 Składniki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com