Składniki
- 2 cebule czerwone pokrojona w kostkę
- 2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej szałwii,lub bazylii
- 1 duży ząbek czosnku, w plasterkach
- 1 mały jalapeno
- 3 cukinie pokrojone w kostke
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1,5 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 4 duże jajka
Wykonanie
Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę, smażyć mieszając, aż będą miękkie i lekko rumiane, około 6 minut. Dodać bazylie ,lub szałwie, czosnek jalapenos, i dusić, mieszając, około 30 sekund. Dodać cukinię, octu, 3/4 łyżeczki soli i pieprz świeżo zmielony .Mieszać do połączenia smaków. Przykryć i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zacznie mięknąć, 6 do 8 minut. Odkryć i dodać paprykę i połowę natki pietruszki. Gotować do squasha jest całkowicie miękkie i lekko brązowy, 6 do 8 minut więcej. Zdjąć z ognia.Wbić jajka.,posypać solą i pieprzem i na średnim ogniu,dusić przykryte ,aż białka się zetną,a żółtka nadal są płynne , około 3 minut.
Posypać pozostałą natką pietruszki i podawać.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com