- śliwki 2 kg
- cukier 1 kg
- imbir duży kawałek
- cynamon mielony 1 łyżka
- kardamon 1 łyżeczka
- cytryny 2 dużeWykonanie
Składniki
 Śliwki umyć,
przeciąć na połowę, wypestkowa,zasypać cukrem i pozostawić na
noc.Rano zlać sok ,i ogrzewac go z przyprawami oraz obranym i
pokrojonym imbirem.
Śliwki umyć,
przeciąć na połowę, wypestkowa,zasypać cukrem i pozostawić na
noc.Rano zlać sok ,i ogrzewac go z przyprawami oraz obranym i
pokrojonym imbirem.Ogrzewać pod przykryciem, na minimalnym płomieniu, okolo 20-30 minut
Pod koniec duszenia dodać utartą skórkę z cytryny sok wyciśnięty z cytryn
Gotowym ,gorącym syropem napełniac słoiczki i pasteryzowac 8-10 minut. Syrop śliwkowy jest gotowy,jest z soku z owoców z dodatkim przypraw i własnej produkcji.
Przez smak śliwki wyraźnie przebija się cynamon,i imbir. To idealny syrop na chłodne jesienne czy zimowe wieczory. Syrop jest dość gęsty i słodki ,dlatego do picia trzeba rozcieńczać go z wodą Nadaje wyjątkowy aromat herbatom, świetnie sprawdza się jako polewa do lodów i innych deserów. i gdy zaczyna łamać w kościach :)
 

 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com