poniedziałek, 3 sierpnia 2015

syrop z mirabelek

    Składniki

  • śliwki 2 kg
  • cukier 1 kg
  • imbir duży kawałek
  • cynamon mielony 1 łyżka
  • kardamon 1 łyżeczka
  • cytryny 2 duże

      Wykonanie

Śliwki umyć, przeciąć na połowę, wypestkowa,zasypać cukrem i pozostawić na noc.Rano zlać sok ,i ogrzewac go z przyprawami oraz obranym i pokrojonym imbirem.
Ogrzewać pod przykryciem, na minimalnym płomieniu, okolo 20-30 minut
Pod koniec duszenia dodać utartą skórkę z cytryny sok wyciśnięty z cytryn
Gotowym ,gorącym syropem napełniac słoiczki i pasteryzowac 8-10 minut. Syrop śliwkowy jest gotowy,jest z soku z owoców z dodatkim przypraw i własnej produkcji.

 Przez smak śliwki wyraźnie przebija się cynamon,i imbir. To idealny syrop na chłodne jesienne czy zimowe wieczorySyrop jest dość gęsty i słodki ,dlatego do picia trzeba rozcieńczać go z wodą Nadaje wyjątkowy aromat herbatom, świetnie sprawdza się jako polewa do lodów i innych deserów. i gdy      zaczyna łamać w kościach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...