środa, 12 sierpnia 2015

letnie orzeźwienie

Składniki


Na kruche ciasto
 zimne masło – 150 g
 przesiana mąka – 250 g
sól – 1 szczypta
cukier puder – 75 g
duże żółtko – 1 szt,lub 2 małe



Na krem cytrynowy


    1 ½ szklanki cukru
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    ⅛ łyżeczki soli
    4 żółtka (białka zachować do bezy!)
    1 ¾ szklanki wody
    ½ szklanki świeżego soku z cytryny (z 3-4 cytryn)
    3 łyżki masła
    1 łyżeczka skórki z cytryny

Beza



    4-6 białka, w temperaturze pokojowej
    ½-3/4 łyżeczki cream of tartar  (w zależności od liczby białek używanych)
    ½ szklanki cukru
    ½ łyżeczki wanilii

   


Wykonanie



Mąkę na kruche ciasto przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i całość siekamy nożem.

Dodajemy żółtko, siekamy ponownie i wszystko sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody).Ciastem wylepiamy dno dużej tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 165-170stopni C na około 20-25 minut.Studzimy.
    Rozgrzej piekarnik do 165-170º C
    Połączyć( cukier,mąke ziemniaczana i sól) trzy pierwsze składniki w garnku.Odstawić .     Połączyć żółtka, wodę i sok cytrynowy,mieszając do rozpuszczenia cukru.Do garnka z suchymi produktami ,wlewamy produkty mokre ,wymieszane. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje . Gotować  minutę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Wymieszać  z masłem i skórka z cytryny. Gotowy gorący krem wyłożyc na ciasto.
    Ubijać  pianę z cream of tartar  na wysokich obrotach miksera. W między czasie dodawać stopniowo cukier, jedną łyżkę na raz, aż pianą będzie sztywna ,a cukier się rozpuści ... około 2-4 minut. Dodać wanilię i wszystko delikatnie wymieszać .Bezę rozprowadzic na gorącym kremie, upewniając się, że beza obejmuje wszystkie nadzienie. Piec przez 25-28 minut.

Kroić wystudzone ,nie jak ja jeszcze ciepłe....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com