Na kruche ciasto
zimne masło – 150 g
przesiana mąka – 250 g
sól – 1 szczypta
cukier puder – 75 g
duże żółtko – 1 szt,lub 2 małe
Na krem cytrynowy
1 ½ szklanki cukru
½ szklanki mąki ziemniaczanej
⅛ łyżeczki soli
4 żółtka (białka zachować do bezy!)
1 ¾ szklanki wody
½ szklanki świeżego soku z cytryny (z 3-4 cytryn)
3 łyżki masła
1 łyżeczka skórki z cytryny
Beza
4-6 białka, w temperaturze pokojowej
½-3/4 łyżeczki cream of tartar (w zależności od liczby białek używanych)
½ szklanki cukru
½ łyżeczki wanilii
Wykonanie
Mąkę na kruche ciasto przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i całość siekamy nożem.
Dodajemy żółtko, siekamy ponownie i wszystko sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody).Ciastem wylepiamy dno dużej tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 165-170stopni C na około 20-25 minut.Studzimy.
Rozgrzej piekarnik do 165-170º C
Połączyć( cukier,mąke ziemniaczana i sól) trzy pierwsze składniki w garnku.Odstawić . Połączyć żółtka, wodę i sok cytrynowy,mieszając do rozpuszczenia cukru.Do garnka z suchymi produktami ,wlewamy produkty mokre ,wymieszane. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje . Gotować minutę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Wymieszać z masłem i skórka z cytryny. Gotowy gorący krem wyłożyc na ciasto.
Ubijać pianę z cream of tartar na wysokich obrotach miksera. W między czasie dodawać stopniowo cukier, jedną łyżkę na raz, aż pianą będzie sztywna ,a cukier się rozpuści ... około 2-4 minut. Dodać wanilię i wszystko delikatnie wymieszać .Bezę rozprowadzic na gorącym kremie, upewniając się, że beza obejmuje wszystkie nadzienie. Piec przez 25-28 minut.
Kroić wystudzone ,nie jak ja jeszcze ciepłe....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com