Google+ Followers

malinowe babeczki

Składniki
na ciasto
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 125 g masła lub margaryny, zimnej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 żółtek
  • 1 łyżeczka mała  proszku do pieczenia
Dodatkowo 
szkl.malin


Skladniki 
na bezę:
  • 3 białek
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
     
Wykonanie
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem ,dodajemy masło i żółtka .Wyrabiamy na jednolite ciasto.Walkujemy i wykrawamy szklanką kółka ,które wkladamy do papilotek i do formy babeczkowej.Pieczemy w temp. 160-165 C przez ok. 25-30 min. Studzimy .Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy powoli cukier i mąkę ziemniaczana , miksujemy ok. 2-3 min. Pod koniec dodajemy sok z pół cytryny i chwilę miksujemy.  Do ostudzonych kółeczek wkladamy maliny Na wierzch wykładamy bezę, Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 25-30 min.