Składniki foto slabe ,bo z tel.,ale sok pierwsza klasa,mniam,pycha...:)
- 8 kg mirabelek
- 2,5 kg cukru
Wykonanie
Mirabelki , obieram z ogonków ,mujemy i przekładamy do garnka . Dosypujemy cukier i gotujemy około póltorej do dwoch godzin,na wolnym ogniu. Ja to robie w garnku w sitem ,na sito wrzucam śliwki i so splywa do garnka.to taki garnek do gotowania makaronu
.Można zrobić bez cukru ale sok jest bardzo kwaśny. Gorący sok zlewamy,przez sito . Gorący przelewamy do wyparzonych butelek,słoików.Zakręcamy i odwracam do góry dnem. .Jeśli ktoś chce to można pasteryzować 8-10 minut.(można zrobic bez cukru ,ale jest bardzo kwaśny.)Pozostałe śliwki przecieram przez sito i mam mus mirabelkowy,który wykorzystam zima do ciasta.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com