wtorek, 11 sierpnia 2015

sok i przecier ze sliwek-mirabelek

Składniki foto slabe ,bo z tel.,ale sok pierwsza klasa,mniam,pycha...:)
  • 8 kg mirabelek
  • 2,5 kg cukru
    Wykonanie

    Mirabelki , obieram z ogonków ,mujemy i przekładamy do garnka  . Dosypujemy cukier i gotujemy około póltorej do dwoch godzin,na wolnym ogniu. Ja to robie w garnku w sitem ,na sito wrzucam śliwki i so splywa do garnka.to taki garnek do gotowania makaronu
    .Można zrobić bez cukru ale sok jest bardzo kwaśny. Gorący sok zlewamy,przez sito . Gorący przelewamy do wyparzonych butelek,słoików.Zakręcamy i odwracam do góry dnem. .Jeśli ktoś chce to można pasteryzować 8-10 minut.(można zrobic bez cukru ,ale jest bardzo kwaśny.)Pozostałe śliwki przecieram przez sito i mam mus mirabelkowy,który wykorzystam zima do ciasta.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...