wtorek, 11 sierpnia 2015

sushi po mojemu

   
  Składniki
  • łosoś (Podstawa to ryby. Dobra ryba to klucz do sukcesu )
  • ogórek zielony
  • papryka czerwona
  • sezam czarny
  • wasabi-chrzan w proszku
  • liście nori(Nori,Wodorosty)
  • ryż do sushi(krótko ziarnisty, klejący się)
  • ocet ryżowy
  • woda (na 1 szklankę ryżu ,1,5 szklanki wody)

    Wykonanie
Sos do ryżu.Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 5 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru, szczyptę soli .Wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia cukru i soli(nie gotujemy!). Ryż dokładnie przepłuczemy przynajmniej 3-4 razy. Mieszamy i wypłukujemy.Zlewamy mleczną wodę i powtarzamy.Wypłukany ryż , zalewam wodą i pod przykryciem doprowadzam do wrzenia (ok. 5 minut). Mieszamy  i na malutkim palniku gotujemy 10 minut ,aż wchłonie wodę. Zdejmuję z ognia i odstawiam pod przykryciem na 10 minut. Po przestudzeniu mieszam z sosem ,bardzo dokładnie.Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia..Ciepłego  ryzu  nie nakładamy ,bo nori ,zrobi sie gąbczaste.
Na macie do zwijania sushi położyć kawałek nori, szerszą stroną do siebie, błyszczącą stroną do maty. Wziąć całą garść ryżu do sushi, położyć na środku glonów i rozprowadzić po całej powierzchni 0,5 cm warstwę, jeżeli zabraknie dołożyć jeszcze trochę. Zostawić tylko 3 cm wolnego glonu na górze. Nie należy rozprowadzać ryżu zbyt dokładnie, powinny być w nim dziury, dołki i górki. Na ryżu ok. 3 cm od dołu w poprzek całego "naleśnika" ułożyć wypełnienie Teraz przystępujemy do zawijania. Palcami wskazującym, środkowym i serdecznym przytrzymujemy wypełnienie, żeby się nie rozleciało, a kciukami zaczynamy zwijać matę bambusową. Kiedy całe wypełnienie jest już zakryte palce przenosimy na krawędź maty. Kiedy mata zaczyna zawijać się razem z sushi podwijamy ją trochę, znów zwijamy kawałek i znów podwijamy trochę matę. W ten sposób zwijamy cały rulon. Zwijamy jak biszkopt na roladę w ściereczce tylko tutaj jest mata.Po zwinięciu ściskamy jeszcze lekko matę, żeby zbić trochę ryż i wypełnienie. Zdejmujemy matę i kładziemy rulon tak, żeby kawałek nori niepokryty ryżem był pod spodem. Zostawiamy na minutę, w ten sposób wilgoć z ryżu przeniknie do zamknięcia i cały rulon się zapieczętuje. Teraz należy pociąć rolkę,na plastry ostrym nożem. Jeżeli brzegi rolki są bardzo postrzępione może je lekko przyciąć. Następnie tniemy rolkę na pół, jeszcze raz na pół i jeszcze raz, w sumie na 8 kawałków. Niektóre sushi  posypujemy wasabi,choć nie każdy lubi..Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com