Składniki:
- 50 dag mąki
- 2 jajka
- 20 dag cukru
- 20 dag masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
Ciasto:
Wykonanie
Sodę
rozpuścić w 2 łyżeczkach letniego mleka. Miód podgrzać
.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ,dobrze wymieszać i
podzielić na dwie równe części. Każdą z nich należy
rozwałkować i ułożyć w dwóch blachach o równej wielkości.
Ciasto rozprowadzać na papierze do pieczenia ,wtedy łatwiej
włożyć do formy.
- 30 dag orzechów włoskich
- 12 dag masła
- 2 łyżki miodu
- 10 dag cukru
Wykonanie
Wszystkie składniki polewy przesmażyć do zarumienienia. Gotową polewę rozprowadzić na jednej części surowego ciasta. - Obydwie części ciasta wkładamy do
piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-25 min.
Masa:
- 1 kostka masła
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe-ja używam pudding z Lidla
- 15 dag cukru pudru
- ½ litra
mleka
Wykonanie
Utrzeć masło z cukrem pudrem. W rondelku zagotować 3 budynie ½ litra mleka , Po ugotowaniu wstawić rondel do zimnej wody .Do masy masłowej dodawać po łyżce gotowego ostudzonego budyniu i dolewać po trochu zaparzonej kawy.Kawa
2 łyżeczki kawy zaparzyć w¼
szkl. wody. Przecedzić i powoli zimna kawę dolewać do masy
Skład ciasta
na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej,
na to masa budyniowa i
następnie ciasto z polewą orzechową,orzechami do dołu .
Ciasto najlepsze jest do spożycia drugiego dnia. Smacznego:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com