Składniki:
- 50 dag mąki
 - 2 jajka
 - 20 dag cukru
 - 20 dag masła
 - 2 łyżki miodu
 - 2 łyżeczki sody
 
Ciasto:
  
  
Wykonanie
Sodę
  rozpuścić  w 2 łyżeczkach letniego mleka. Miód podgrzać
 .Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ,dobrze wymieszać i
 podzielić  na dwie równe części. Każdą z nich należy
 rozwałkować i ułożyć w dwóch blachach o równej wielkości.
 Ciasto rozprowadzać na papierze  do pieczenia ,wtedy łatwiej
 włożyć  do formy.  
 
- 30 dag orzechów włoskich
 - 12 dag masła
 - 2 łyżki miodu
 - 10 dag cukru
Wykonanie
Wszystkie składniki polewy przesmażyć do zarumienienia. Gotową polewę rozprowadzić na jednej części surowego ciasta. - Obydwie części ciasta wkładamy do
  piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-25 min.
Masa:
 - 1 kostka masła
 - 3 budynie śmietankowe lub waniliowe-ja używam pudding z Lidla
 - 15 dag cukru pudru
 - ½ litra
   mleka 
  
 
Wykonanie
Utrzeć masło z cukrem pudrem. W rondelku zagotować 3 budynie ½ litra mleka , Po ugotowaniu wstawić rondel do zimnej wody .Do masy masłowej dodawać po łyżce gotowego ostudzonego budyniu i dolewać po trochu zaparzonej kawy.Kawa
2 łyżeczki kawy zaparzyć w¼
szkl. wody. Przecedzić i powoli zimna kawę dolewać do masy 
Skład ciasta
na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej,
na to masa budyniowa i
następnie ciasto z polewą orzechową,orzechami do dołu .
Ciasto najlepsze jest do spożycia drugiego dnia. Smacznego:))


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com