wtorek, 29 marca 2016

orzechowe ciasto

Składniki:

    Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
Wykonanie

Sodę rozpuścić w 2 łyżeczkach letniego mleka. Miód podgrzać .Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ,dobrze wymieszać i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich należy rozwałkować i ułożyć w dwóch blachach o równej wielkości. Ciasto rozprowadzać na papierze do pieczenia ,wtedy łatwiej włożyć do formy.

Polewa orzechowa
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag cukru

    Wykonanie

    Wszystkie składniki polewy przesmażyć do zarumienienia. Gotową polewę rozprowadzić na jednej części surowego ciasta.
  • Obydwie części ciasta wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-25 min.
    Masa:
  • 1 kostka masła
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe-ja używam pudding z Lidla
  • 15 dag cukru pudru
  • ½ litra mleka

Wykonanie

Utrzeć masło z cukrem pudrem. W rondelku zagotować 3 budynie ½ litra mleka , Po ugotowaniu wstawić rondel do zimnej wody .Do masy masłowej dodawać po łyżce gotowego ostudzonego budyniu i dolewać po trochu zaparzonej kawy.
Kawa
2 łyżeczki kawy zaparzyć w¼ szkl. wody. Przecedzić i powoli zimna kawę dolewać do masy



Skład ciasta
na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej,
na to masa budyniowa i
następnie ciasto z polewą orzechową,orzechami do dołu .
Ciasto najlepsze jest do spożycia drugiego dnia. Smacznego:))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...