piątek, 18 marca 2016

Golabki pierogowe

Składniki

  • spora główka kapusty
  • około 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 spore cebule
  • 1/2 szkl. bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego
  • sól, pieprz
  • smalec
  • dowolne zioła do smaku
  • 1/2 szkl. śmietanki
Wykonanie


 
Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. 
Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. 
Kolejno zdejmować liście i zanurzać.

Ugotowane ziemniaki połączyć w misce z uprażoną cebulą . 
Wyrobić masę doprawiając ziołami ,solą i pieprzem.
 Gotowy farsz układać na liściach kapusty i zawijać. 
Układać ciasno w garnku, podlać bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 30 minut- w szybkowarze krócej w garnku na palniku dłużej-do 40 minut . 
Nie zdążyłam przekroić i zrobić fotki,bo zniknęły jako pierwsze....


Składniki :
  • 350-400 g brukselki
  • -2 łyżki masła
  • -szkl. śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Wykonanie



Brukselkę wypłukać odciąć twarde części i zwiędłe listki. Włożyć do garnka, zalać wodą 

Dodać wszystkie przyprawy i gotować 8-10 minut. Po tym czasie ,gdy woda przejdzie smakami przypraw ,odcedzić przyprawy, a .całość zmiksować. Przelać wszystko do rondelka, o grubym dnie ,dodać przecier pomidorowy i dusić wszystko razem 5-6 minut

Nie gotujemy długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej  konsystencji. Dodajemy śmietankę i wszystko razem mieszamy do połączenia .

Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu. Polecam :))





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...