Składniki
- spora główka kapusty
- około 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 spore cebule
- 1/2 szkl. bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego
- sól, pieprz
- smalec
- dowolne zioła do smaku
- 1/2 szkl. śmietanki
Z
kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z
wrzącą wodą na chwilę.
Zdjąć wierzchnie liście i ponownie
włożyć do wody.
Kolejno zdejmować liście i zanurzać.
Ugotowane
ziemniaki połączyć w misce z uprażoną cebulą .
Wyrobić masę
doprawiając ziołami ,solą i pieprzem.
Gotowy farsz układać na
liściach kapusty i zawijać.
Układać ciasno w garnku, podlać
bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić
gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 30 minut- w szybkowarze
krócej w garnku na palniku dłużej-do 40 minut .
Nie zdążyłam przekroić i zrobić fotki,bo zniknęły jako pierwsze....
Składniki
:
- 350-400 g brukselki
- -2 łyżki masła
- -szkl. śmietanki 36%
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz do smaku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 duży liść laurowy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Wykonanie
Brukselkę
wypłukać odciąć twarde części i zwiędłe listki. Włożyć
do garnka, zalać wodą
Dodać
wszystkie przyprawy i gotować 8-10 minut. Po tym czasie ,gdy
woda przejdzie smakami przypraw ,odcedzić przyprawy, a .całość
zmiksować. Przelać wszystko do rondelka, o grubym dnie ,dodać
przecier pomidorowy i dusić wszystko razem 5-6 minut
Nie
gotujemy długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej
konsystencji. Dodajemy śmietankę i wszystko razem mieszamy do
połączenia .
Sos
gotowy do gołąbków ,lub do makaronu. Polecam :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com