czwartek, 17 marca 2016

smazona brukselka w sosie pomidorowym


Składniki

  • 400 g brukselki
  • 1 cebula
  • 300 ml sosu pomidorowego
  • 2 -3ząbki czosnku zmiażdżone
  • 1 łyżeczka. curry w proszku
  • 1/2 suszony liść laurowy
  • zioła prowansalskie do smaku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
Wykonanie


Brukselkę umyć ,usunąć wszystkie uszkodzone liście . Jeśli brukselka jest dość duża, pokroić na pół. Gotową czystą brukselkę zblanszować   (Zagotować wodę z solą i odrobiną cukru. Wrzucić brokuły. Poczekać do ponownego zagotowania wody. Pogotować 3 minuty. Wyjąć. Pamiętajmy o wrzuceniu wyjętych z gorącej wody warzyw do zimnej wody (do miski z zimna woda i lodem lub przelania na sitku zimna woda) aby zatrzymać proces gotowania. )
Posiekać cebulę,włożyć do rondla  i smażyć z brukselką kilku minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać zmiażdżony czosnek i gotować 1 do 2 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, curry, zioła i liść laurowy. Dodać sól i pieprz do smaku. . Delikatnie gotować przez około dziesięć minut.:)) u mnie z kasza :)) i obiad gotowy:))


Blanszowanie warzyw

Blanszowanie to proces termiczny polegający na poddawaniu produktów krótkotrwałemu, ale intensywnemu ogrzaniu. Sama nazwa pochodzi z języka francuskiego (blanche). Blanszować można warzywa, owoce, mięsa, ryby.
Do blanszowania warzyw możemy użyć wrzącej wody - wówczas wrzucimy warzywa na chwilę do wrzątku, po czym wyjmiemy i natychmiast ostudzimy w niskiej temperaturze.
Zamiast wody można użyć roztworu soli.
Najbardziej jednak popularnym sposobem blanszowania jest użycie pary wodnej. Warzywa umieszczamy w specjalnym naczyniu do gotowania na parze (najlepiej, jeśli mamy możliwość ustawienia temperatury 70 stopni), lub układamy je na siatce nad gotującą się wodą.
Po kilku minutach (w zależności od rodzaju warzyw) schładzamy warzywa w zimnej wodzie.
Blanszowanie warzyw jest szczególnie pomocne przy obieraniu warzyw ze skórki – pomidora łatwiej będzie obrać jeśli go wcześniej sparzymy. To także sposób na ugotowanie warzyw - np. brokułów. Delikatne różyczki brokułów bez problemu zmiękną pod wpływem działania pary. 
Blanszowanie jest także wyjątkowo prozdrowotnym sposobem obróbki termicznej – zapobiega "wypłukiwaniu" witamin, zachowując wszystkie cenne składniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...