wtorek, 29 marca 2016

ciemne ciasto z wisniami i bita smietana


Ciasto

Składniki
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szkl. cukru
  • kostka masła,lub margaryny
  • 1 szkl. wody
  • 1 mały proszek
  • 4 żółtka
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 4 białka
Wykonanie

Kakao,cukier,masło i wodę zagotować .Do przestudzonej masy dodać przesiana mąkę z proszkiem,oraz po 1 żółtku. Wszystko razem ucierać do gładkiej masy. Następnie delikatnie połączyć z ubitymi białkami na sztywno. Całość wylać do formy 26x30cm.wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175 - 180° C około 35minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekroić na pół ,skropić amaretto (-ilości nie podaje bo jedni wolą mniej ,inni więcej ),wyłożyć wiśniami z syropu. Ubić śmietankę,wyłożyć na wiśnie i przykryć drugim kawałkiem ciasta.

Bita śmietana
  • 1 śmietanka 36%-400ml
  • 2 łyżki cukru pudru po 1 łyżce na 200ml śmietanki
Wykonanie

Śmietankę i miskę schłodzić Ubijanie śmietanki mikserem zacząć od średnich obrotów, a gdy zgęstnieje i stanie się puszysta obniżyć je. Pomału dodać cukier puder: 1 łyżkę na 200 ml śmietanki. Następnie ,gdy śmietanka jest już prawie gotowa dodać na 200ml śmietanki 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2–3 łyżkach ciepłej wody. Najpierw połączyć żelatynę z łyżką bitej śmietany, a potem dodać ją do całości i delikatnie wymieszać.ps.ten przepis na ciemne ciasto jest ze mna od dzieciństwa......Mam go z zeszytu mamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com