Ciasto
Składniki
- 4 łyżki kakao
- 2 szkl. cukru
- kostka masła,lub margaryny
- 1 szkl. wody
- 1 mały proszek
- 4 żółtka
- 2 szkl. mąki tortowej
- 4 białka
Wykonanie
Kakao,cukier,masło
i wodę zagotować .Do przestudzonej masy dodać przesiana mąkę z
proszkiem,oraz po 1 żółtku. Wszystko razem ucierać do gładkiej
masy. Następnie delikatnie połączyć z ubitymi białkami na
sztywno. Całość wylać do formy 26x30cm.wyłożonej papierem do pieczenia
i piec w 175 - 180°
C około 35minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekroić
na pół ,skropić amaretto (-ilości nie podaje bo jedni wolą mniej
,inni więcej ),wyłożyć wiśniami z syropu. Ubić
śmietankę,wyłożyć na wiśnie i przykryć drugim kawałkiem
ciasta.
Bita
śmietana
- 1 śmietanka 36%-400ml
- 2 łyżki cukru pudru po 1 łyżce na 200ml śmietanki
Wykonanie
Śmietankę
i miskę schłodzić
Ubijanie
śmietanki mikserem zacząć od średnich obrotów, a gdy zgęstnieje
i
stanie się puszysta obniżyć
je.
Pomału dodać cukier
puder: 1 łyżkę na 200 ml śmietanki. Następnie ,gdy śmietanka
jest już prawie gotowa dodać na 200ml śmietanki 1 łyżeczkę
żelatyny rozpuszczonej w 2–3 łyżkach ciepłej wody. Najpierw
połączyć żelatynę z łyżką bitej śmietany, a potem dodać ją
do całości i delikatnie wymieszać.ps.ten przepis na ciemne ciasto jest ze mna od dzieciństwa......Mam go z zeszytu mamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com