Składniki:
- 0,5 kg półtłustego twarogu,
- 3 -5 łyżek cukru pudru, -jak ktoś lubi bardzo słodkie to 5 łyżek cukru pudru
- 2 budynie waniliowe ,lub śmietankowe
- herbatników tyle ,aby zakryć dno formy- u mnie pokruszone herbatniki ,bo miałam mało
- 2 galaretki dowolny smak - u mnie czerwone
- 0,5 l gorącej wody,
Wykonanie:
Ugotować
dwa budynie w 0,5 l mleka. Odstawić przykryte do ostudzenia. Formę
wyłożyć herbatnikami,(u mnie było mało a smak na
słodkie,był,więc pokruszyłam to co było i wyłożyłam dno )
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia.
Ser
utrzeć razem z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać ostudzony
,ugotowany budyń .Miksować na wolnych obrotach do połączenia
składników.
Następnie
do gładkiej masy serowej dodać partiami zimną płynną galaretkę,
,wymieszać .
Gotową puszystą masę przełożyć do formy z
herbatnikami. Posypać posypką kokosową. Schłodzić w lodówce
(już po około 1 godzinie jedliśmy ciasto - pycha):))
uwagi
można do galaretek dodać 1 łyżeczkę żelatyny ,oraz galaretkę na wierzch zamiast posypki
można do galaretek dodać 1 łyżeczkę żelatyny ,oraz galaretkę na wierzch zamiast posypki
Posypka
- 5-6 łyżek wiórek kokosowych,
- 1 duża łyżka masła,
- 2-3 łyżki cukru brązowego
- Wykonanie
W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier
,a następnie wiórki kokosowe.
Prażyć na małym ogniu ,ciągle
mieszając do zbrązowienia .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com