środa, 23 marca 2016

Biala kielbasa II -Wielkanoc

Składniki

  • 2 kg golonek wieprzowych bez skóry i kości
  • 60 dag podgardla
  • 2 kg boczku surowego
  • 1 kg karkówki
  • 1½-2 główki czosnku
  • 3-4 łyżki pieprzu czarnego świeżo zmielonego
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • łyżeczki ziarna kolendry
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżki soli
  • 0,5-0,7 litra lodowatej wody,prosto z lodówki
  • jelita


Wykonanie
Najpierw zamoczyć jelita w ciepłej wodzie ,oraz kilka razy płukać ,do pozbycia się soli. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić .Zmielić podgardle i boczek na sitku o małych oczkach -4 milimetry. Mięsa zmielić na sitku o oczkach 8milimetrów.Obrany czosnek drobno rozetrzeć ,pieprz zmielić .Wszystkie mięso i przyprawy połączyć razem i wyrabiać ,dolewając lodowatą wodę ,aż mięso będzie kleiste .Jak mięso wzięte w rękę trzyma się i nie odpada to znak ,że mięso jest dobrze wyrobione. Wyrabiamy mięso około 30 minut. Wyrobioną masę mięsną napełniamy wymyte flaki. Białą kiełbasę nie gotujemy ,tylko parzymy w gorącej wodzie (gdy woda osiągnie temperaturę około 75-80 stopni Celsjusza(na oko gdy na wodzie pojawią się takie malutkie bąbelki jak w gazowanej wodzie ) i pozostawiamy pod przykryciem około 25 minut.:)) Jeszcze zdąży sie zrobić.Smacznego:)) ps.jeszcze lepsza niż pierwsza biala kielbasa.Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...