Składniki
- 2 kg golonek wieprzowych
bez skóry i kości
- 60 dag podgardla
- 2 kg boczku surowego
- 1 kg karkówki
- 1½-2
główki czosnku
- 3-4 łyżki pieprzu
czarnego świeżo zmielonego
- 1 łyżka pieprzu
ziołowego
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżeczka
kolendry
- ⅕łyżeczki ziarna kolendry
- 2 łyżeczki gorczycy
- 3 łyżki majeranku
- 3 łyżki soli
- 0,5-0,7 litra lodowatej wody,prosto z lodówki
- jelita
Najpierw zamoczyć jelita w ciepłej wodzie ,oraz kilka razy płukać ,do pozbycia się soli. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić .Zmielić podgardle i boczek na sitku o małych oczkach -4 milimetry. Mięsa zmielić na sitku o oczkach 8milimetrów.Obrany czosnek drobno rozetrzeć ,pieprz zmielić .Wszystkie mięso i przyprawy połączyć razem i wyrabiać ,dolewając lodowatą wodę ,aż mięso będzie kleiste .Jak mięso wzięte w rękę trzyma się i nie odpada to znak ,że mięso jest dobrze wyrobione. Wyrabiamy mięso około 30 minut. Wyrobioną masę mięsną napełniamy wymyte flaki. Białą kiełbasę nie gotujemy ,tylko parzymy w gorącej wodzie (gdy woda osiągnie temperaturę około 75-80 stopni Celsjusza(na oko gdy na wodzie pojawią się takie malutkie bąbelki jak w gazowanej wodzie ) i pozostawiamy pod przykryciem około 25 minut.:)) Jeszcze zdąży sie zrobić.Smacznego:)) ps.jeszcze lepsza niż pierwsza biala kielbasa.Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com