Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)
- 80 g masła
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo 1 jajko do posmarowania bułek
Wykonanie
W
rondelku podgrzewamy mleko z masłem do rozpuszczenia. Studzimy i
łączymy z wszystkimi składnikami Wyrabiamy na gładkie, odchodzące
od dłoni ciasto. Ręcznie wyrabiamy ok. 15 minut, a robotem około 8
-10 minut na wolnych obrotach.
Przekładamy
ciasto do miski ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
na 1 h. Po godzinie dzielimy ciasto na równe części (10 sztuk u
mnie ) i formujemy bułeczki.. Spłaszczamy je dłonią i układamy
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zakryte
ściereczka pozostawiamy 1 h do wyrośnięcia.
Po
tym czasie bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w
nagrzanym piekarniku do 175-180°C
przez 12-15 minut, do złocistego
koloru.:))przepis z
tego blogu-www.chleby.info
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com