Google+ Followers

buleczki drozdzowe


Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 180 ml mleka
  • 8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)
  • 80 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo 1 jajko do posmarowania bułek
Wykonanie

W rondelku podgrzewamy mleko z masłem do rozpuszczenia. Studzimy i łączymy z wszystkimi składnikami Wyrabiamy na gładkie, odchodzące od dłoni ciasto. Ręcznie wyrabiamy ok. 15 minut, a robotem około 8 -10 minut na wolnych obrotach.
Przekładamy ciasto do miski ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h. Po godzinie dzielimy ciasto na równe części (10 sztuk u mnie ) i formujemy bułeczki.. Spłaszczamy je dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zakryte ściereczka pozostawiamy 1 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175-180°C przez 12-15 minut, do złocistego koloru.:))przepis z tego blogu-www.chleby.info