Pszenica samopsza zwany także Triticum - monococcum, ma tę zaletę, że jest o niskiej zawartości glutenu, w przeciwieństwie do innych ziaren pszenicznych Tak więc, jeśli masz wrażliwe jelita lub trzeba przestrzegać diety o niskiej zawartości glutenu to te zboże jest dla Ciebie dobra alternatywą. W postaci ziaren, jest spożywane zarówno na gorąco lub na zimno, ja osobiście, lubię zintegrować w sałatkach, jak ta,którą przedstawiana dzisiaj.
Składniki
- 120 g pszenicy samopsza
- około 10 cm pora w części białej pokrojonego w plastry
- 3-4 suszone pomidory w oleju
- 1 jabłko
- czarny sezam do posypania
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Pszenice
samopsze namoczyć na 12 godzin,najlepiej na noc. Następnego dnia
rano odcedzić i przepłukać ziarna samopszy. Gotować na średnim
ogniu w garnku we wrzącej osolonej wodzie około 40-45 minut. Tak
,aby ziarna były zakryte wodą.( w szybkowarze szybciej Odcedzić i
ostudzić całkowicie Następnie dodać awokado i jabłko pokrojone w
kostkę ,lub na małe kawałki. Dodać suszone pomidory pokrojone w
kostkę oraz pora pokrojonego w plasterki .Wszystko doprawić sola
i pieprzem według własnego smaku ,oraz skropić oliwą z oliwek.
Przechowywać w chłodnym miejscu .Wyjąć sałatkę na 10 -15 minut
przed jedzeniem. Na koniec posypać czarny sezam :))
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDZiekuje
OdpowiedzUsuń