- 350 g mąki
- 80 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 140ml ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10 g drożdży suchych
- mleko do posmarowania bułeczek
- cukier puder do posypania,lub nie
Wykonanie
Do
garnuszka wlać 3-4 łyżki mleka ,dodać 1 łyżkę cukru ,dodać
drożdże .Wszystko wymieszać . Przykryć ściereczka ,odstawić na
10 minut
W
misce przygotować przesianą mąkę ,dodać cukier i sól.Dodać
wyrośnięte drożdże,resztę mleka,oraz żółtka.Wszystko
wymieszać.Kiedy ciasto staje się trudna do mieszania, dodać
posiekane masło. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Włożyć
ciasto do czystej miski, przykryć ściereczką i pozostawić w
ciepłym miejscu na około 1h 30 minut, aż ciasto podwoi swoją
objętość.
Po
wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie lub więcej części, a
następnie każdą część rozwałkować na I wykrawać koła o
średnicy około 4-5 cm.
Położyc
trzy koło tak ,aby zachodziły na siebie .Następnie zwinąć w
rulon. Przeciąć w pół. Zrobić tak z wszystkim ciastem.Blache
wyłożyć papierem do pieczenia Ułożyć kawałki ciasta -u mnie po
5 sztuk- tworząć kwiaty. Posmarować bułki mlekiem i pozostawić
do ponownego wyrośnięcia -około 20-25 minut. Następnie piec około
15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com