wtorek, 5 kwietnia 2016

slodkie buleczki


Składniki
  • 350 g mąki
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 140ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 g drożdży suchych
  • mleko do posmarowania bułeczek
  • cukier puder do posypania,lub nie
Wykonanie
Do garnuszka wlać 3-4 łyżki mleka ,dodać 1 łyżkę cukru ,dodać drożdże .Wszystko wymieszać . Przykryć ściereczka ,odstawić na 10 minut
W misce przygotować przesianą mąkę ,dodać cukier i sól.Dodać wyrośnięte drożdże,resztę mleka,oraz żółtka.Wszystko wymieszać.Kiedy ciasto staje się trudna do mieszania, dodać posiekane masło. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Włożyć ciasto do czystej miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1h 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie lub więcej części, a następnie każdą część rozwałkować na I wykrawać koła o średnicy około 4-5 cm.
Położyc trzy koło tak ,aby zachodziły na siebie .Następnie zwinąć w rulon. Przeciąć w pół. Zrobić tak z wszystkim ciastem.Blache wyłożyć papierem do pieczenia Ułożyć kawałki ciasta -u mnie po 5 sztuk- tworząć kwiaty. Posmarować bułki mlekiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia -około 20-25 minut. Następnie piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.:))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...