środa, 13 kwietnia 2016

zdrowe krakersy




Składniki

  • 250g mąki graham
  • 125g mąki tortowej
  • 175g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g zimnego masła
  • 115g miodu
  • 75g mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie


W dużej misce umieścić mąki,sól,sodę cynamon. Wsypać cukier trzcinowy i wszystko wymieszać do połączenia .Połączyć ze sobą mleko, miód i wanilię, a następnie dodać do suchych składników. Dodać zimne i pokrojone w kostkę masło i wymieszać płaskim mieszadłem miksera (albo ręcznie).
Gotowe ciasto zawinąć w folię, i schłodzić około od 30-2h (lub 0,5h w zamrażarce, )
Po tym czasie rozwałkować ciasto ułożone pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów.Rozwałkowane pokroić na pożądany kształt (klasycznie są to prostokątne ciastka).Nakłuć równomiernie widelcem i schłodzić przez około 10-15 minut.Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni na złoto-brązowy kolor.
Możesz dodać im aromatu, posypując przed pieczeniem .Jeśli nie znajdziesz nigdzie mąki graham (typ 1850), możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000).

Na przednówku - na wzmocnienie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com