Składniki
- 250g mąki graham
- 125g mąki tortowej
- 175g brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 100g zimnego masła
- 115g miodu
- 75g mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 łyżeczki cynamonu
W dużej misce umieścić mąki,sól,sodę cynamon. Wsypać cukier trzcinowy i wszystko wymieszać do połączenia .Połączyć ze sobą mleko, miód i wanilię, a następnie dodać do suchych składników. Dodać zimne i pokrojone w kostkę masło i wymieszać płaskim mieszadłem miksera (albo ręcznie).
Gotowe ciasto zawinąć w folię, i
schłodzić około od 30-2h (lub 0,5h w zamrażarce, )
Po tym czasie rozwałkować ciasto
ułożone pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia na grubość
kilku milimetrów.Rozwałkowane pokroić na pożądany
kształt (klasycznie są to prostokątne ciastka).Nakłuć
równomiernie widelcem i schłodzić przez około 10-15 minut.Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni na złoto-brązowy
kolor.
Możesz dodać im aromatu, posypując przed pieczeniem .Jeśli nie znajdziesz nigdzie mąki graham (typ 1850), możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com