Składniki
- 1 pomarańcza
- 130ml wody
- 50g cukru
- 1 mała cytryna
Wykonanie
Sparzyć
pomarańczę. Obrać cienko skórkę jak jabłko i wykroić białą,
spodnią część ze skórki .Skórki pociąć na paseczki ,zwinąć
w rulonik i nadziewać na wykałaczki.
Do
tak przygotowanej skórki z pomarańczy dodać cukier oraz wodę. Na
małym ogniu, gotować ,aż cukier się całkowicie rozpuści.,a płyn
się zredukuje,a woda z cukrem zamieni się w gęsty syrop. Pod
koniec gotowania dodać trochę soku z cytryny-lub plasterki z 1
malej cytryny, zapobiegnie to cukrzeniu. Usmażone ruloniki powinny
być przezroczyste i aromatyczne. Syrop powinien przypominać
wyglądem lejący miód. Gotowe ruloniki przełożyć do wyparzonych
słoiczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com