środa, 20 kwietnia 2016

ruloniki ze skorki pomaranczowej w syropie





Składniki
  • 1 pomarańcza
  • 130ml wody
  • 50g cukru
  • 1 mała cytryna

Wykonanie




Sparzyć pomarańczę. Obrać cienko skórkę jak jabłko i wykroić białą, spodnią część ze skórki .Skórki pociąć na paseczki ,zwinąć w rulonik i nadziewać na wykałaczki.
Do tak przygotowanej skórki z pomarańczy dodać cukier oraz wodę. Na małym ogniu, gotować ,aż cukier się całkowicie rozpuści.,a płyn się zredukuje,a woda z cukrem zamieni się w gęsty syrop. Pod koniec gotowania dodać trochę soku z cytryny-lub plasterki z 1 malej cytryny, zapobiegnie to cukrzeniu. Usmażone ruloniki powinny być przezroczyste i aromatyczne. Syrop powinien przypominać wyglądem lejący miód. Gotowe ruloniki przełożyć do wyparzonych słoiczków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...