Google+ Followers

ruloniki na zielonej pierzynce


Ten przepis jest bardzo prosty, smaczny i szybki .

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki (, 450 gr)
  • 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
  • 110 gr tarty ser mozzarella
  • 8 plastrów - 225 gr szynki
  • olej do smażenia (użyłam oliwy z oliwek) tutaj
  • Sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
do ciasta:


  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki (110 g) z mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 120 ml mleka
  • szczypta kurkumy dla smaku i koloru
WYKONANIE 


 
Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ,do miękkości.
Gdy ziemniaki się gotują , przygotować ciasto: W misce wymieszać mąkę, kurkumę, sól, oliwę ,jajko i połowę mleka. Ubijamy dobrze do połączenia składników,aż masa będzie gładka. .Teraz dodajemy resztę mleka i mieszamy .
Ziemniaki przepuścić przez praskę ,gdy jeszcze gorące Pozostawić do ostudzenia kilka minut. Dodać ser i pokrojona drobno pietruszkę. Mieszać łyżką do połączenia składników
Na każdy plasterek szynki, dodać około 2 łyżek farszu ,zawinąć w rulon. Rozgrzać olej do smażenia w dużej patelni na średnim ogniu. Delikatnie każdy rulonik zamaczać w cieście , a następnie umieścić go od razu na rozgrzanej patelni. Smażyć ruloniki, z każdej strony.. Usunąć większość oleju, układając ruloniki na papierze kuchennym
Podawać na gorąco! 
Rukola 
    Składniki
  • 1 op. sałaty rukola
  • 5-6 sztuk suszonych pomidorów w oliwie
  • oliwa z pomidorów
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich

Wykonanie
Sałatę umyć ,osuszyć. Do miseczki włożyć sałatę ,dodać pokrojone w kostkę pomidory,skropić oliwą z pomidorów ,a na wierzch posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.