sobota, 2 kwietnia 2016

Sos marinara w 25 minut


Czas przygotowania  i gotowania : 25 minut
Szybki, łatwy i smaczny domowy sosu z dużą ilością bazylii!
Składniki
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka płatków papryki
  • 500 ml soku pomidorowego tutaj
  • słoik pomidorów w zalewie własnej ,lub 1 puszka pomidorów całych
  • 1 średnia cebula, obrana i pokrojona na pół
  • 2 gałązki bazylii
  • sól do smaku 
  • parę nitek chilli
  • pieprz do smaku
 Wykonanie
    Rozgrzać olej i masło w rondelku na średnim ogniu, aż masło się roztopi. Dodać czosnek, oregano i płatki papryki ,szczyptę pieprzu i gotować, około 2-3 minut.
    Następnie dodać pomidory,sok pomidorowy, cebulę i bazylię, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mniejszy i gotować, aż zawartość zmniejszy się o połowę, co jakiś czas mieszając, około 20 minut.
    Wyjąć cebulę i bazylię i doprawić do smaku solą ,posypać chilli. Można jeść od razu ,lub ostudzić i przechowywać w lodówce przez okres do jednego tygodnia lub w zamrażarce przez okres do 6 miesięcy.
Opcja : Pominąć świeżą bazylię i użyć 2 łyżeczki suszonej bazylii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...