Czas przygotowania i gotowania : 25 minut
Szybki, łatwy i smaczny domowy sosu z dużą ilością bazylii!
Składniki
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka płatków papryki
- 500 ml soku pomidorowego tutaj
- słoik pomidorów w zalewie własnej ,lub 1 puszka pomidorów całych
- 1 średnia cebula, obrana i pokrojona na pół
- 2 gałązki bazylii
- sól do smaku
- parę nitek chilli
- pieprz do smaku
Rozgrzać olej i masło w rondelku na
średnim ogniu, aż masło się roztopi. Dodać czosnek, oregano i
płatki papryki ,szczyptę pieprzu i gotować, około 2-3 minut.
Następnie dodać pomidory,sok
pomidorowy, cebulę i bazylię, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć
ogień na mniejszy i gotować, aż zawartość zmniejszy się o
połowę, co jakiś czas mieszając, około 20 minut.
Wyjąć cebulę i bazylię i doprawić do smaku solą ,posypać chilli. Można
jeść od razu ,lub ostudzić i przechowywać w lodówce przez okres
do jednego tygodnia lub w zamrażarce przez okres do 6 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com