Pszenica samopsza zwany także Triticum - monococcum, ma tę zaletę, że jest o niskiej zawartości glutenu, w przeciwieństwie do innych ziaren pszenicznych Tak więc, jeśli masz wrażliwe jelita lub trzeba przestrzegać diety o niskiej zawartości glutenu to te zboże jest dla Ciebie dobra alternatywą. W postaci ziaren, jest spożywane zarówno na gorąco lub na zimno, ja osobiście, lubię zintegrować w sałatkach, jak ta,którą przedstawiana dzisiaj.
Składniki
- 120 g pszenicy samopsza
 - około 10 cm pora w części białej pokrojonego w plastry
 - 3-4 suszone pomidory w oleju
 - 1 jabłko
 - czarny sezam do posypania
 - oliwa z oliwek
 - sól i pieprz do smaku
 
Wykonanie
Pszenice
samopsze  namoczyć na 12 godzin,najlepiej na noc. Następnego dnia
rano odcedzić i przepłukać ziarna samopszy. Gotować na średnim
ogniu w garnku we wrzącej osolonej wodzie około 40-45 minut. Tak
,aby ziarna były zakryte wodą.( w szybkowarze szybciej Odcedzić i
ostudzić całkowicie Następnie dodać awokado i jabłko pokrojone w
kostkę ,lub na małe kawałki. Dodać  suszone pomidory pokrojone w
kostkę  oraz pora  pokrojonego w plasterki .Wszystko doprawić  sola
i pieprzem według własnego smaku ,oraz skropić  oliwą  z oliwek. 
Przechowywać w chłodnym miejscu .Wyjąć sałatkę na 10 -15 minut
przed jedzeniem. Na koniec posypać czarny sezam :))


Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDZiekuje
OdpowiedzUsuń