wtorek, 12 sierpnia 2014

Pejzanka - zupa

  
                                                                                   SKŁADNIKI:                                                                                                                                     -1,5-3 litra rosolu ,lub wody          -  0,5-1 litra soku pomidorowego        - 1udko,2 skrzydełka                       - garść fasolki maslowej ,lub szparagowej     - 1-2 marchewki pokrojona w kostkę     -kawałek pora  pokrojonego w kostkę         -1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę        - nieduży kawałek selera pokrojony w kostkę     -pół głowki posiekanej kapusty               - 3 łyżki śmietany 12%     - 2 -3łyżki posiekanej pietruszki                 -pomidorki koktajlowe  -u mnie prosto z krzaczka     -liście bazylii    -2 łyżki posiekanego koperku     -2 -5ząbki czosnku          -4 kulki ziela angielskiego i 3 liście laurowe    -do smaku: wegeta, pieprz, papryka słodka + ewentualnie maggi     -puszka pomidorów w kostke jeśli ktoś nie ma soku,lub przetarte świeże pomidory z ogródka jak u mnie ..
.....     WYKONANIE  
                                                                                  
Do garnka z gorącą  wodą wrzucić skrzydełka i udko z kurczaka i wszystko razem  zagotować, Kiedy woda z mięskiem  się gotuje, należy zmniejszyć gaz oraz wrzucić wszystkie warzywa i przyprawy Gotować na małym gazie do momentu kiedy warzywa będą miękkie, następnie wlać sok pomidorowy W momencie gdy warzywa będą miękkie, w kubku umieścić śmietanę ,dolac troszkę zupy  i dokładnie wymieszać zawartość Otrzymaną mieszaninę przelać  do garnka i wymieszać  Do zupy nasypać pieprzu, soli i papryki wg uznania oraz wcisnąć czosnek, Na koniec wsypać  koperek i pietruszkę. Smacznego !!

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...