SKŁADNIKI: -1,5-3 litra rosolu ,lub wody - 0,5-1 litra soku pomidorowego - 1udko,2 skrzydełka - garść fasolki maslowej ,lub szparagowej - 1-2 marchewki pokrojona w kostkę -kawałek pora pokrojonego w kostkę -1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę - nieduży kawałek selera pokrojony w kostkę -pół głowki posiekanej kapusty - 3 łyżki śmietany 12% - 2 -3łyżki posiekanej pietruszki -pomidorki koktajlowe -u mnie prosto z krzaczka -liście bazylii -2 łyżki posiekanego koperku -2 -5ząbki czosnku -4 kulki ziela angielskiego i 3 liście laurowe -do smaku: wegeta, pieprz, papryka słodka + ewentualnie maggi -puszka pomidorów w kostke jeśli ktoś nie ma soku,lub przetarte świeże pomidory z ogródka jak u mnie ..
..... WYKONANIE Do garnka z gorącą wodą wrzucić skrzydełka i udko z kurczaka i wszystko razem zagotować, Kiedy woda z mięskiem się gotuje, należy zmniejszyć gaz oraz wrzucić wszystkie warzywa i przyprawy Gotować na małym gazie do momentu kiedy warzywa będą miękkie, następnie wlać sok pomidorowy W momencie gdy warzywa będą miękkie, w kubku umieścić śmietanę ,dolac troszkę zupy i dokładnie wymieszać zawartość Otrzymaną mieszaninę przelać do garnka i wymieszać Do zupy nasypać pieprzu, soli i papryki wg uznania oraz wcisnąć czosnek, Na koniec wsypać koperek i pietruszkę. Smacznego !!