Składniki:
- miód do smaku
- 10-15 listków bazylii
- białe części skórki cytryny lub pomarańczy
- 2 szklanki wody
- 2-3łyżki soku z cytryny-(do swojego smaku)
Przygotowanie:
Obrac pomaranczę Odciąć bialą skórkę ,która drobno posiekać.Dodac sok z
cytryny i odstawic na 1 godzine .Następnie dodac wode i odstawic
ponownie na 1 godzine .
Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez 5 minut.Nastepnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Przecedzić przez gazę Ciecz pektyny utrzymuje się w lodówce 5-6dni a w zamrażarce przez 5-6 miesięcy.źródlo.about.com Gotową pektyne zmiksować z miąższem pomarańczy i listkami bazylii ( obroty 5 czas 30s w speedcook ).Dosłodzić miodem przełożyc do sloiczków .Gotowe pasteryzować około 25 minut w 80-90 stopniach C.
Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez 5 minut.Nastepnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Przecedzić przez gazę Ciecz pektyny utrzymuje się w lodówce 5-6dni a w zamrażarce przez 5-6 miesięcy.źródlo.about.com Gotową pektyne zmiksować z miąższem pomarańczy i listkami bazylii ( obroty 5 czas 30s w speedcook ).Dosłodzić miodem przełożyc do sloiczków .Gotowe pasteryzować około 25 minut w 80-90 stopniach C.