niedziela, 29 czerwca 2014

DUET ----POMARAŃCZA Z BAZYLIĄ

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/06/duet-pomarancza-z-bazylia.html

Składniki:

  • miód do smaku 
  • 10-15 listków bazylii
  •   białe części skórki cytryny lub pomarańczy
  • 2 szklanki wody
  • 2-3łyżki soku z cytryny-(do swojego smaku)

Przygotowanie:

Obrac pomaranczę Odciąć bialą skórkę ,która drobno posiekać.Dodac sok z cytryny i odstawic na 1 godzine .Następnie dodac wode i odstawic ponownie na 1 godzine .

                           Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez 5 minut.Nastepnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Przecedzić przez  gazę Ciecz pektyny utrzymuje się w lodówce 5-6dni  a w zamrażarce przez 5-6 miesięcy.źródlo.about.com                                                                                                                                       Gotową pektyne zmiksować z miąższem pomarańczy i listkami bazylii ( obroty 5 czas 30s w speedcook ).Dosłodzić miodem  przełożyc do sloiczków .Gotowe pasteryzować około 25 minut w 80-90 stopniach C.