wtorek, 17 czerwca 2014

GOŁĄBKI W SOSIE

  • Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka)
  • główka kapusty
  • 200 g ryżu
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • cząber
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • masło
  • 1 l bulionu
  • olej

Przepis na gołąbki

Z kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście kapusty, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obieramy i wyciągamy kolejne liście. Wybieramy najładniejsze i największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwa.
Ryż gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem majerankiem, cząbrem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pokrojoną drobno natką pietruszki oraz przesmażoną na maśle cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Całość wyrabiamy, aż się masa ładnie połączy. Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.
Dno garnka, w którym będziemy je gotować wykładamy liśćmi kapusty, które nam zostały. Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo. Następnie zalewamy je bulionem, tak aby wszystkie zanurzone były w płynie, ewentualnie dolewamy jeszcze wody. Gotujemy je ok 40 min. na małym ogniu.
W tym samym czasie przygotowujemy doskonały podkład do gołąbków, czyli sos
Kiedy już wyjmiemy je z garnka, chwilę studzimy, pozbywamy się wody i następnie przesmażamy nasze gołąbki na oleju, aż będą rumiane - tu tkwi sekret doskonałego smaku - dzięki przysmażeniu kapusta wydobywa doskonały smak - sekret, który nie zdradzi Wam żaden kucharz. Gotowe gołąbki podajemy na poduszeczce z sosu pomidorowego. Smacznego!

Sos pomidorowy

  • Składniki:

  • 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek, bazylia, oregano
  • sól, pieprz
  • chilli w proszku
  • ocet jabłkowy
  • oliwa z oliwek

Przepis na sos

 Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobną kosteczkę cebuli i szklimy. Można cebulę lekko posolić oraz pocukrzyć, aby zmiękła.
Gdy będzie złota dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przesmażamy 10 sekund i zalewamy całość pomidorami z puszki. W sezonie używamy świeżych pomidorów, trzeba je  uprzednio obrać ze skórki i drobno pokroić.
Od razu można również doprawić sos solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i bazylią. Nie zawadzi również odrobina chilli oraz kilka kropel octu jabłkowego dla kontrastu smakowego. Jeśli  kwaśne pomidory dodac odrobinę cukru.
Sos dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. Pomidory powinny się rozgotować, a płyn odparować. Następnie całość blendujemy i jeszcze 5 minut gotujemy.
Gotowy sos . Smacznego.