Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka)
- główka kapusty
- 200 g ryżu
- sól, pieprz
- majeranek
- natka pietruszki
- cząber
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- masło
- 1 l bulionu
- olej
Przepis na gołąbki
Z
kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku (takim żeby zmieściła się do
niego cała główka kapusty) gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy
kapustę. Po kilku minutach obieramy wierzchnie liście kapusty, które
już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut
obieramy i wyciągamy kolejne liście. Wybieramy najładniejsze i
największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwa.
Ryż gotujemy trochę krócej niż w
przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa,
przyprawiamy solą, pieprzem majerankiem, cząbrem, przeciśniętymi przez
praskę ząbkami czosnku, pokrojoną drobno natką pietruszki oraz
przesmażoną na maśle cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Całość wyrabiamy,
aż się masa ładnie połączy. Farsz nakładamy na liście kapusty i
formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy
najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.
Dno
garnka, w którym będziemy je gotować wykładamy liśćmi kapusty, które
nam zostały. Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i
wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo.
Następnie zalewamy je bulionem, tak aby wszystkie zanurzone były w
płynie, ewentualnie dolewamy jeszcze wody. Gotujemy je ok 40 min. na
małym ogniu.
W tym samym czasie przygotowujemy doskonały podkład do gołąbków, czyli sos
Kiedy
już wyjmiemy je z garnka, chwilę studzimy, pozbywamy się wody i
następnie przesmażamy nasze gołąbki na oleju, aż będą rumiane - tu tkwi
sekret doskonałego smaku - dzięki przysmażeniu kapusta wydobywa
doskonały smak - sekret, który nie zdradzi Wam żaden kucharz. Gotowe
gołąbki podajemy na poduszeczce z sosu pomidorowego. Smacznego!
Sos pomidorowy
Składniki:
- 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- tymianek, bazylia, oregano
- sól, pieprz
- chilli w proszku
- ocet jabłkowy
- oliwa z oliwek
Przepis na sos
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobną
kosteczkę cebuli i szklimy. Można cebulę lekko posolić oraz pocukrzyć,
aby zmiękła.
Gdy będzie złota dodajemy przeciśnięte
przez praskę ząbki czosnku, przesmażamy 10 sekund i zalewamy całość
pomidorami z puszki. W sezonie używamy świeżych pomidorów,
trzeba je uprzednio obrać ze skórki i drobno pokroić.
Od
razu można również doprawić sos solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i
bazylią. Nie zawadzi również odrobina chilli oraz kilka kropel octu
jabłkowego dla kontrastu smakowego. Jeśli kwaśne pomidory dodac odrobinę cukru.
Sos dusimy
ok. 20 minut na małym ogniu. Pomidory powinny się rozgotować, a płyn
odparować. Następnie całość blendujemy i jeszcze 5 minut gotujemy.
Gotowy sos . Smacznego.