SKŁADNIKI
50 dag
lososia ,3 gałązki estragonu , 1 limonka
, oliwa ,10dag rukoli , 3 łyżki migdałowych
płatków , 2 ząbki
czosnku , 6 dag
parmezanu ,sól,pieprz , pęczek
mlodej dymki
WYKONANIE
Limonkę sparzyć ,osuszyć ,otrzec skorke i
wycisnąć sok.Rybe umyć ,osuszyć,podzielic na porcje.Opruszyc
solą,pieprzem i estragonem.Skropić sokiem z limonki ,oraz oliwą.Odłożyc
na 40 minut do lodówki .Płatki migdałowe uprażyc na suchej
patelni.Rukolę i dymkę umyć ,osuszyć ,drobno posiekać.Parmezan zetrzec
na drobnych oczkach.Czosnek obrać.Do blendera wrzucić rukolę ,polowę
dymki,czosnek ,płatki migdałowe i parmezan.Wszystko zmiksować .Doprawić
pieprzem oraz solą .Wlać okolo 5 łyżek oliwy(ma powstac dość rzadka
masa).Ponownie zmiksować.Na rozgrzanym grillu ,lub patelni grillowej
umieścić łososia.Piec 4-5minut,odwrócić i posmarować pesto z rukoli i
piec kolejne 5 minut.Rybę wyłożyć na plaster pomidora ,udekorować
listkami bazyli.SMACZNEGO
ryba prosto z kutra ,przepis od uprzejmej Pani ,żony Rybaka