wtorek, 17 czerwca 2014

ŁOSOŚ POD RUKOLĄ


                                    SKŁADNIKI                                                                                                                                 
     50 dag lososia    ,3 gałązki estragonu      ,  1 limonka ,     oliwa         ,10dag rukoli ,   3 łyżki migdałowych płatków             ,  2 ząbki czosnku     , 6 dag parmezanu         ,sól,pieprz          ,  pęczek mlodej dymki                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      WYKONANIE   
                                                                                                              Limonkę sparzyć ,osuszyć ,otrzec skorke i wycisnąć sok.Rybe umyć ,osuszyć,podzielic na porcje.Opruszyc solą,pieprzem i estragonem.Skropić sokiem z limonki ,oraz oliwą.Odłożyc na 40 minut do lodówki .Płatki migdałowe uprażyc na suchej patelni.Rukolę i dymkę umyć ,osuszyć ,drobno posiekać.Parmezan zetrzec na drobnych oczkach.Czosnek obrać.Do blendera wrzucić rukolę ,polowę dymki,czosnek ,płatki migdałowe i parmezan.Wszystko zmiksować .Doprawić pieprzem oraz solą .Wlać okolo 5 łyżek oliwy(ma powstac dość rzadka masa).Ponownie zmiksować.Na rozgrzanym grillu ,lub patelni grillowej umieścić łososia.Piec 4-5minut,odwrócić i posmarować pesto z rukoli i piec kolejne 5 minut.Rybę wyłożyć na plaster pomidora ,udekorować listkami bazyli.SMACZNEGO                                                   

ryba prosto z kutra ,przepis od uprzejmej Pani ,żony Rybaka
                                            
              
Skandynawskie lato 2014