Włoski groch -cieciorka
http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/06/woski-groch-cieciorka.html
Składniki
- około 300- 400g grochu włoskiego-ciecierzycy
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- olej do smażenia
- 2 duże cebule
- kawałek selera
- 30 deko szynki
- 1-2 ząbki czosnku, zgniecione
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 marchewki
- 1pietruszka
- kiełbasa chorizo - 150 gramów
Sposób przygotowania
- Groch wloski-cieciorke zalać ciepłą wodą poprzedniego dnia wieczorem.
- Rano wodę odlać, a cieciorkę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na
wolnym ogniu (ok.30- 45 minut) .Dodać pokrojona marchewkę i
pietruszkę ,seler.
- Dodać do grochu liście laurowe i ziele angielskie.
- W między czasie wędlinę i mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej cieciorki.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej cieciorki
- Pod
koniec gotowania ,gdy wszystko jest juz miękkie, dodać , czosnek i pieprz. W razie potrzeby
doprawić solą lub przyprawą typu maggi.
- Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).