czwartek, 12 czerwca 2014

Włoski groch -cieciorka

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/06/woski-groch-cieciorka.html



Składniki


 

  • około 300- 400g grochu włoskiego-ciecierzycy
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • 2 duże cebule
  • kawałek selera
  • 30 deko szynki 
  • 1-2 ząbki czosnku, zgniecione
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 marchewki
  • 1pietruszka
  • kiełbasa chorizo - 150 gramów

Sposób przygotowania


 


  • Groch wloski-cieciorke  zalać ciepłą wodą poprzedniego dnia wieczorem.
  • Rano wodę  odlać, a cieciorkę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok.30- 45 minut)       .Dodać pokrojona marchewkę i pietruszkę ,seler.
  • Dodać do grochu  liście laurowe i ziele angielskie.
  • W między czasie  wędlinę  i mięso  pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej cieciorki.
  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej cieciorki
  • Pod koniec gotowania ,gdy wszystko jest juz miękkie,  dodać , czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub przyprawą  typu maggi.
  • Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...