Bób to roślina bardzo bogata w składniki odżywcze - błonnik, białko, witaminy A, B oraz C.
Jest bogata w wapń, fosfor oraz żelazo. Nie zawiera cholesterolu. Bób.Jego uprawa znana jest od setek tysięcy lat. Zajadali się nim
starożytni Chińczycy czy Rzymianie.
SKŁADNIKI:
100-150 ml wody-wody tyle ,aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany szczypta soli 2szklanki mąki z bobu szczypta pieprzu olej do smażenia 2jajka 1-2 ogórki zielone-w zależności jak duże sąWYKONANIE:
Jajka
ubić ,dodać wodę,szczypte soli ,pieprzu i mąke z bobu.Wszystkie
składniki dokładnie zmiksować.Dodać ogórki zielone pokrojone w
plasterki.Wymieszac dokladnie. Rozgrzac patelnie z oliwą i smażyć na
małym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
Kotlety
SKŁADNIKI:
- 2-3 ząbki czosnku;
- Oliwa z oliwek do smażenia;
- Świeże lub suszone zioła (rozmaryn, tymianek, oregano)
- Pieprz i sól.
Zioła oraz czosnek posiekać i połączyć z oliwą. Marynatą natrzeć mięso i umieścić w chłodnym miejscu na około godzinę . Przed ułożeniem na patelni grillowej należy oprószyć je z obu stron pieprzem. Piec do momentu zarumienienia się mięska ,ale aby pozostalo w środku soczyste
Sos czosnkowy
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
- sól
- pęczek szczypiorku posiekanego
- pieprz do smaku
- sól
- środki czosnku zielonego do smaku -kilka sztuk.ps.środki zielone czosnku to zielone w czosnku to kiełkujący pęd, z chlorofilem.Zimowy czosnek na działce rośnie ,a środki sie wyciaga .Tniemy na drobniutko tylko tą część do zgrubienia.
Przygotowanie:
Majonez z jogurtem dokładnie mieszamy .Dodajemy sok z cytryny i cukier
,ponownie mieszamy ,az cukier sie rozpuści.Następnie dodajemy pocięty
drobniutko czosnek zielony i szczypiorek .Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!