wtorek, 27 maja 2014

Placuszki ogórkowe z mąki z bobu


 

Bób to roślina bardzo bogata w składniki odżywcze - błonnik, białko, witaminy A, B oraz C. Jest bogata w wapń, fosfor oraz żelazo. Nie zawiera cholesterolu.
Bób.Jego uprawa znana jest od setek tysięcy lat. Zajadali się nim starożytni Chińczycy czy Rzymianie.



SKŁADNIKI:

  100-150 ml wody-wody tyle ,aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany             szczypta soli                                                    2szklanki  mąki z bobu                                                            szczypta pieprzu                                                                 olej do smażenia                                                                           2jajka                                                               1-2 ogórki zielone-w zależności jak duże są
  
                                 WYKONANIE:




Jajka ubić ,dodać wodę,szczypte soli ,pieprzu i mąke z bobu.Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.Dodać ogórki zielone pokrojone w plasterki.Wymieszac dokladnie. Rozgrzac patelnie z oliwą i smażyć na małym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.

   
       Kotlety


 SKŁADNIKI:

  • 2-3 ząbki czosnku;
  • Oliwa z oliwek do smażenia;
  • Świeże lub suszone zioła (rozmaryn, tymianek, oregano)
  • Pieprz i sól.
  Sposób przygotowania:
                                                                                                                                                                           Zioła oraz czosnek posiekać i połączyć z oliwą. Marynatą natrzeć mięso i umieścić  w chłodnym miejscu na około godzinę . Przed ułożeniem  na  patelni grillowej należy oprószyć je z obu stron pieprzem. Piec do momentu zarumienienia się mięska ,ale aby pozostalo w środku soczyste

                                                                                                     Sos czosnkowy


SKŁADNIKI:
 
  • 1-2 łyżeczki  soku z cytryny            
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  •  2-3  łyżki  majonezu
  • sól
  • pęczek szczypiorku posiekanego
  • pieprz do smaku
  • sól
  • środki czosnku zielonego do smaku -kilka sztuk.ps.środki zielone czosnku to zielone w czosnku to kiełkujący pęd, z chlorofilem.Zimowy czosnek na działce rośnie ,a środki sie wyciaga .Tniemy na drobniutko tylko tą część do  zgrubienia.

Przygotowanie:

Majonez z jogurtem dokładnie mieszamy .Dodajemy sok z cytryny i cukier ,ponownie mieszamy ,az cukier sie rozpuści.Następnie dodajemy pocięty drobniutko czosnek zielony i szczypiorek .Doprawiamy solą i pieprzem.  Gotowe!
Wykorzystaj mąkę z ciecierzycy