Składniki
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki oleju
- 5-6 łyżek letniej, przegotowanej wody i sok z pokrzywy - około 1/2 szklanki soku
WYKONANIE
Na stolnicy lub blacie usypujemy kopczyk z mąki, a w jego środku robimy dołek. Do niego dodajemy jajka, sól, olej , wodę i sok z pokrzywy-wyciśnięty ze świeżej pokrzywy przez wyciskarkę ,ale można zmielic też w maszynce do mięsa i odcisnąć. Zagnieć ciasto z podanych składników.Teraz zagniatamy je tak, jakbyś chciała je odepchnąć od siebie i wbić w stolnicę zarazem. Po każdym takim ruchu zbieramy ciasto j z powrotem i ponownie rozciągamy. Pracujemy z nim około 10 minut. Dobrze zagniecione ciasto na makaron musi odchodzić od dłoni, nie może przyklejać się do blatu.
Odstawiamy ciasto na 6 minut pod przykryciem ,aby odpoczęlo. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2-3 części, z każdej uformuj placuszek ,który wałkujemy cienko.Wysuszony placek ,zawijamy w rulonik i kroimy na paseczki.Uzyskane w ten sposób kluseczki roztrzepujemy i wieszamy do suszenia np.na wieszaku.Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. W zależności od grubości należy taki makaron gotować 5-8 minut w osolonej wodzie.SMACZNEGO!!!
: