Jedynym sposobem
pozbycia sie pokusy jest uleganie jej’ - tak madrze powiedzial kiedys
Oscar Wilde.===
,ciasto:
* 450 g mąki
* 20 g drożdży
* szczypta cukru
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżka oleju
* 2 łyżki jogurtu
2,, nadzienie:
* 1/2 czerwonej papryki bez gniazda nasiennego, pokrojonej w drobną
kostkę
* 2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i
pokrojonych w kostkę
* pęczek tymianku, grubo posiekany
* pęczek dymki pokrojonej w kostkę
* 250 g mięsa mielonej baraniny
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżeczka nasion czarnuszki
* sól
* świeżo zmielony pieprz -Wykonanie:
1,,,,ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody,
dodajemy sól, olej, jogurt i mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
2,,,,nadzienie: Mięso mielone smażymy na oleju, aż będzie kruche,
doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę,
pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy
solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy
farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w
piekarniku nagrzanym do 225°C.
Smacznego !
źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka.