czwartek, 15 maja 2014

Piankowy rabarbar

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/05/piankowy-rabarbar.html
           
                                   SKŁADNIKI NA CIASTO:

2,5 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g masła, zimnego

5 żółtek, dużych

5 łyżek cukru

1-2 łyżki zimnej wody

szczypta soli



Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski.Masło kroimy w kostkę dodajemy do mąki plus cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrabiamy ciasto. lub (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części - około 3/4 i 1/4, każdą zawijamy w folię spożywczą, zamrażamy.Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziło.Blachę smarujemy masłem, wykladamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta (3/4), lekko przygniatamy łyzką lub dłonią dla wyrównania. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 185ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.-lub jak u mnie nie podpiekałam tylko wysypalam 2 łyżkami bułki tartej i wylożyłam owoce..

                

                                     OWOCE:

500 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki

2 łyżki cukru

2 łyżki bułki tartej                                                                                                                                           Oczyszczony pocięty na kawalki rabarbar przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 min, aż zacznie się lekko rozpadać. Odcedzamy z nadmiaru soku. Na gotowe już owoce wyłożyłam piankę                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                   SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

5 białek, dużych

200 g cukru

2 budynie waniliowe, proszek

1/2 szklanki oleju

szczypta soli



Ubijamy na sztywną bialka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie powoli wsypujemy budynie w proszku, cały czas miksując, by dobrze się rozpuściły. Stopniowo ,powoli wlewamy olej i cały czas miksujemy.
Na kruchy spód wykładamy bułkę tartą, wystudzony rabarbar, przykrywamy masą białkowo- budyniową i ścieramy na tarce schłodzoną część surowego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do zarumienienia ciasta. Smacznego. 

            

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...