piątek, 16 maja 2014

Sos ze świeżych i suszonych pomidorów

 składniki na sos do makaronu pokrzywowego
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 czerwona  cebula pokrojona
  • 3-4 świeże pomidory pokrojone ósemki
  • 6-8 drobno porwanych liści bazylii
  • 1 łyżka liści świeżego oregano
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • utarta skórka z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 1/2 szklanki oliwy
WYKONANIE  : 
                                                                                                                                                                      Na patelni roz­grze­wamy kilka łyżek oliwy z mary­naty z suszo­nych pomi­do­rów. Wrzu­ć pokro­joną w kostkę cebulkę, pod­sma­ż  chwilę i dorzu­cć pokro­jone świeże pomidory . Sma­ż ok. 3-5 minut ,gdy pomidory zmiękna ,dodaj  suszone z zalewy pomidory.Dopra­w  do smaku ziołami, czosnkiem, solą, pieprzem  i utartą skórkę cytrynową.  Tak doprawiony sos podsmaż  na wol­nym ogniu 3-4minuty. Do gotowego makaronu dodaj sos. Smacznego! Akcja bez nabiału Food Revolution