Składniki:
* 700g białej mąki
* 250 g świeżego mleka
* 120 g masła (stopione)
* 40g drożdży
* 2 jajka,
* 1 łyżeczka soli i cukru
Na wierzch:
* 1 żółtko
* 100 g masła
* 1 łyżka mleka
* ziarna sezamu, zmielonych migdałów (lub siemienia lnianego
1. Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20
minut.
2. Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i
odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce.
3. Ciasto podzielić na 3 kulki - duża, średnia i mała.
4. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 mniejszych i każdą wyrabiamy,
rozkładamy w celu uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej
powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek
nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy
układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb.
5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5
cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz.
6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta - podzielić
na 8 mniejszych kulek itd. Przecinamy znowu w trójkąty, ale tym razem
trójkąty wkładamy między „puste” miejsca z przodu Następnie odwijamy.
7. W środku umieścić najmniejszy kawałek ciasta.
8. Całość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a
środkowa kulę posypujemy makiem.
9. Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a
następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby (w
zależności od piekarnika) przykryć chleb folią.
Źródło: "Słoneczny" chlebek