- SKŁADNIKI:
- 2 cebule
- 2 ziela angielskie
- liść laurowy
- porcja rosołowa z kaczki
- 2-3 duże garści szczawiu
- marchew 2-3 szt
- pietruszka 1 szt
- seler korzeniowy średniej wielkości 1/2 szt
- ryż
- jaja na twardo 6 szt
- pieprz
- sól
- lubczyk,
- czosnek
2-3 ząbki
WYKONANIE : Ugotować wywar . Dodać cebule, liście laurowe, ziele angielskie, opłukane gałązki lubczyku oraz porcje rosołową,marchewkę ,pietruszkę i seler . Całość razem gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30-40minut . Szczaw dokładnie umyć osączyć i pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około3-4 centymetrów. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Przełożyć do niego szczaw i czosnek. Smażyć razem na małym ogniu przez około 5 minut. Do gotowego wywaru dodać szczaw z czosnkiem, razem wymieszać i zagotować . Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sypki ryz zagotować i pozostawić w ciepłym miejscu do wchłonięcia wody. Rozłożyć łyżką do talerza ryż i zalać gorącą zupą. Zupę podać z ugotowanym jajkiem życzę smacznego.ps.u mnie bez śmietany.
niedziela, 18 maja 2014
Szczawiowa z ryżem
http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/05/szczawiowa-z-ryzem.html