piątek, 2 maja 2014
Babeczki tiramisu
Skladniki
* 110 g masla
* 110 g jasnego brazowego cukru
* 110 g maki pszennej
* pól lyzeczki proszku do pieczenia
* pól lyzeczki sody oczyszczonej
* 1 lyzka kakao
* 2,5 lyzeczki kawy espresso (lub kawy rozpuszczalnej), w proszku
* 2 jajka
* 1 lyzka likieru Amaretto
Wszystkie skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej.
Make, proszek, sode, kakao - przesiac, odlozyc na pózniej.
W misie miksera utrzec maslo, na puszysta i jasna mase. Dodac cukier i
dalej ucierac. Wbijac jajka, jedno po drugim, miksujac do polaczenia sie
skladników po kazdym dodaniu. Dodac kawe i utrzec.
Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka.
Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy
papilotki, wyrównac.
Piec w temperaturze 180şC przez okolo 20 - 30 minut, do tzw. suchego
patyczka. Wyjac, wystudzic na kratce.
Krem smietankowy:
* 300 ml smietany kremówki
* 2 lyzki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilia
* 3 lyzki kakao
?Cukier puder przesiac.
Smietane kremówke ubic, pod koniec ubijania dodajac stopniowo cukier.
Babeczki ozdobic kremem smietankowym, wyciskajac go z rekawa
cukierniczego z okragla koncówka o szerokosci 1 cm.? Oprószyc kakao.
Smacznego :).Zródlo inspiracji - magazyn 'Cupcake Heaven'.