piątek, 23 maja 2014

Poranne zdrowe śniadanie-zupa

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/05/zdrowe-sniadanie-zupa.html
 Kiedy rano z łóżka wstaję. Z uśmiechem witam dzień.Do kuchni udaje się  by coś smacznie i zdrowo zjeść. Gdy najdzie Cię ochota, nie wahaj się zaszaleć.  Stop! Pamiętaj jeszcze o tym, by witamin więcej było  i owoców kilka plastrów na wierzchu się pojawiło.Teraz swe dzieło możesz śmiało zjeść wraz z wielkim smakiem



      SKŁADNIKI:                                                                                                                                      1,5-2  litra wody wrzącej                                                                                                                      szczypta kurkumy
 2 łyżki kaszy jaglanej                                                                                                                                 3 łyżki płatków owsianych                                                                                                                            imbiru  szczypta -świeży starty łyżeczka                                                                                                     sól do smaku,                                                                                                                                           utarte  jabłko                                                                                                                                           wrząca woda do uzupełnienia zupki  lub mleko jak kto lubi                                                                                                                                                               5-6 orzechów wloskich posiekanych na kawałeczki   lub innych                                                                 łyżeczka rodzynek                                                                                                                                   łyżeczka owocu goi ,                                                                                                                               2-3 morele suszone,                                                                                                                                     pare ziaren owocu jagody  akai,                                                                                                                    masło i     miód do smaku                                                                                                                                                                              WYKONANIE:    GOTOWANIE:                                                                         1,5 litra wrzącej   wody ,kurkumy , 2 łyżki kaszy jaglanej  ,3 łyżki płatków owsianych, imbiru szczypta   ,    sól do smaku  .Te skladniki gotujemy okolo 25-30 minut.Po tym czasie dodajemy utarte jablko     ,wrząca woda do uzupełnienia zupki  lub mleko jak kto lubi, 5-6 orzechów wloskich posiekanych na kawałeczki    , łyżeczka rodzynek  ,morele ,owoce akai ,owoce goi i gotujemy około 10 minut ,Następnie dodajemy  masło i miód do smaku  i podgrzewamy około 1 minuty.Gotowe.Smacznego 
                                                                                                                                       Zupę można przygotować na wieczór a rano podgrzać ,zamiast kaszy jaglanej można dać ,kasze kukurydzianą,płatki pszenne lub jęczmienne.Zamiast wrzątku w drugiej fazie można dodac mleka.