piątek, 2 maja 2014
ESTONSKI KRINGEL
.
Jest to ciasto z nadzieniem cynamonowym w stylu Kanelbullar,
Estonski Kringel jest bardzo pyszny, miekki z chrupiaca skórka na
zewnatrz.
Skladniki:
* 2 szklanki maki pszennej
* 120 ml letniego mleka
* 15g swiezych drozdzy
* 30g roztopionego masla
* 1 zóltko
* 1 lyzka cukru
Nadzienie:
* 3 lyzeczki cynamonu
* 4 lub 5 lyzek cukru
* 50 g stopionego masla
Wykonanie:
Wymieszac drozdze z mlekiem, cukrem i pozostawic na kilka minut. Dodac
zóltko, stopione maslo, make i zagniesc calosc. Ciasto umiescic w misce
wysmarowanej tluszczem, przykryc i odstawic do wyrosniecia.
Rozgrzac piekarnik do 200 ° C. Wyrosniete ciasto rozwalkowujemy na
prostokat (grubosc ciasta ok. 1mm)
Rozsmarowujemy na calym ciescie wczesniej stopione maslo zmieszane z
cukrem i cynamonem. Ciasto zwinac w rulon, a nastepnie przeciac na
polowe
Skrecic obie czesci, tak aby warstwy posmarowane cynamonem byly
widoczne. Uformowac okrag, a nastepnie przeniesc na blaszke. Na góre
ciasta rozsmarowujemy pozostale nadzienie, posypujemy delikatnie cukrem.
Piec przez 30-35 minut, az wierzch bedzie brazowy.
Zródlo: Estonian Kringel,,,