środa, 7 maja 2014

Tofu z cykorią

Ojczyzną Cykorii jest Belgia, gdzie zaczęto ją uprawiać ok. 1850 roku, skąd rozprzestrzeniła się do Holandii, Francji, Włoch, Hiszpanii, Anglii, Niemiec, Szwajcarii i do Polski.
    Cykoria ma wysokie walory smakowe i odżywcze, jest dostępna na rynku w listopadzie, grudniu, styczniu, lutym, marcu i kwietniu, czyli wtedy, gdy brakuje większości świeżych warzyw. Dzięki zawartości goryczki - intybiny i inuliny - wpływa dodatnio na tworzenie się czerwonych ciałek krwi, przewód pokarmowy, wątrobę i nerki.
Cykorię spożywa się podróżnymi postaciami zarówno na zimno, jak i na gorąco.     Na świecie znanych jest wiele odmian cykorii, w Polsce uprawia się przede wszystkim: Witloof i Tardivo.

Składniki

  • 2 opakowania  tofu, osuszone
  • 1/2 szklanki sosu śliwkowego
  • 3 łyżki keczupu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego-do smaku
  • 1 łyżka wina ryżowego Shao Hsing
  • 2 łyżeczki olej rzepakowy
  • 3 szalotki,  pocięte na plasterki
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
  • 4 cykorie przekrojone podlużnie
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka prażone ziarna sezamu 
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego


WYKONANIE

  1. Rozkładamy ręcznik kuchenny i kładziemy na nim pokrojone w kwadraty tofu.Obciążamy deseczka do osuszenia z pozostałego płynu.
  2. Następnie mieszamy skladniki na sos- powidła  śliwkowe ,dżem truskawkowy, ketchup, sos sojowy i wino ryżowe,zagotowujemy.
  3. Podgrzewamy olej 2 łyżeczki w dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy  szalotki, czosnek i imbir,podsmażamy  mieszając, w ciągu pół minuty.Dodajemy  cykorie i smażymy , obracając, aż do jasnej zieleni,- 1 do 2 minut. Dodajemy   wodę , przykrywamy  i dusimy   do miękkości, około 3-5 minut. Wykładamy  wszystko na talerzu. 
  4. Ponownie rozgrzewamy patelnie na średnim ogniu, dodajemy  pozostałą 1 łyżkę oleju.Dodajemy  tofu osuszone w kostkach podgrzewamy ,często mieszamy , aż nabieże zlotego koloru  ze wszystkich stron, -6 do 8 minut . Dodajemy  sos; , mieszając tofu ,aż sos  pokryje tofu 1 do 2 minut. Podajemy z cykorią, posypane zarumienionym sezamem .Smacznego!!!
Tofu w akcji!