Cykoria ma wysokie walory smakowe i odżywcze, jest dostępna na rynku w listopadzie, grudniu, styczniu, lutym, marcu i kwietniu, czyli wtedy, gdy brakuje większości świeżych warzyw. Dzięki zawartości goryczki - intybiny i inuliny - wpływa dodatnio na tworzenie się czerwonych ciałek krwi, przewód pokarmowy, wątrobę i nerki.
Cykorię spożywa się podróżnymi postaciami zarówno na zimno, jak i na gorąco. Na świecie znanych jest wiele odmian cykorii, w Polsce uprawia się przede wszystkim: Witloof i Tardivo.
Składniki
- 2 opakowania tofu, osuszone
- 1/2 szklanki sosu śliwkowego
- 3 łyżki keczupu
- 2-3 łyżki sosu sojowego-do smaku
- 1 łyżka wina ryżowego Shao Hsing
- 2 łyżeczki olej rzepakowy
- 3 szalotki, pocięte na plasterki
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
- 4 cykorie przekrojone podlużnie
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka prażone ziarna sezamu
- 2-3 łyżki dżemu truskawkowego
WYKONANIE
- Rozkładamy ręcznik kuchenny i kładziemy na nim pokrojone w kwadraty tofu.Obciążamy deseczka do osuszenia z pozostałego płynu.
- Następnie mieszamy skladniki na sos- powidła śliwkowe ,dżem truskawkowy, ketchup, sos sojowy i wino ryżowe,zagotowujemy.
- Podgrzewamy olej 2 łyżeczki w dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy szalotki, czosnek i imbir,podsmażamy mieszając, w ciągu pół minuty.Dodajemy cykorie i smażymy , obracając, aż do jasnej zieleni,- 1 do 2 minut. Dodajemy wodę , przykrywamy i dusimy do miękkości, około 3-5 minut. Wykładamy wszystko na talerzu.
- Ponownie rozgrzewamy patelnie na średnim ogniu, dodajemy pozostałą 1 łyżkę oleju.Dodajemy tofu osuszone w kostkach podgrzewamy ,często mieszamy , aż nabieże zlotego koloru ze wszystkich stron, -6 do 8 minut . Dodajemy sos; , mieszając tofu ,aż sos pokryje tofu 1 do 2 minut. Podajemy z cykorią, posypane zarumienionym sezamem .Smacznego!!!