SKŁADNIKI
---Ciasto:
450 g mrożonego szpinaku
250 g cukru
3 duże jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
--- -Masa:
300 ml śmietany 36%
2 śmietanki fixy
2 łyżki cukru pudru
-Dodatkowo:
owoc granatu
--- -WYKONANIE ... Ciasto:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy w
dłoniach z nadmiaru wody.Do miski
wybijamy jajka,dodajemy cukier i
miksujemy na wysokich obrotach do
całkowitego rozpuszczenia się
cukru.Dodajemy pomału olej,nie
przerywając
miksowania.Następnie dodajemy przesiane
oba rodzaje mąki z proszkiem do
pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec
dodajemy szpinak,delikatnie
mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do
tortownicy o wymiarach 25
cm,wyłożonej papierem do
pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C
przez okolo1
godzinę lub do"suchego
patyczka"-- -Masa:
Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec
ubijania dodajemy fixy i cukier
puder.
Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy
odciętą górną część na
okruszki.Na ciasto wykładamy
śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i
leciutko dociskamy dłonią,aby nie
odpadały.Całość posypujemy pestkami
granatu.SMACZNEGO!!!przepis od Eli