poniedziałek, 19 maja 2014

ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIE


                                         Składniki:                                                                                                                                                                  1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku – rozmrożonego i odsączonego na sitku                                                                                                                                            30 g masła                                                                                                                                                    4 jajka – oddzielnie żółtka i białka                                                                                                            szczypta utartej gałki muszkatołowej                                                                                                                1 łyżka parmezanu                                                                                                                                        sól     pieprz                                                                                                                           Farsz łososiowy:                                                                                                                      1-2 szt twarożku śmietankowego (np. Philadelphia  lub Almette jogurtowy)                                                    9-10 dużych plastrów wędzonego łososia                                                                                                                                                                                                Dodatkowo:                                                                                                                                         papier do pieczenia bardzo                                                                                                                         ostry nóż do krojenia rolady                                                                                                                  cytryna pokrojona na ósemki – do dekoracji                                                                                                                                                                                                                                                                                      
Wykonanie:                                                                                                       Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Odsączony szpinak smażyć przez 10 minut na 2 łyżkach oliwy. Połączyć z masłem. Odstawić do wystygnięcia. Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić oliwą.  Szpinak połączyć z żółtkami oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać. Masę rozprowadzić równomiernie na papierze i wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut aż stężeje. Placek szpinakowy wyjąć z piekarnika, oprószyć tartym parmezanem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia. Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł). Na wierzchu rozsmarować równomiernie twarożek. Ułożyć plastry łososia,tak aby pokryły całą powierzchnię. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ścisło folią aluminiową i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny . Przed podaniem pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Udekorować cząstkami cytryny. Smacznego:) Przepis pochodzi z książeki kulinarnej pt. “Wykwintna kuchnia światowa” Mary Berry    Czas na szpinak 4!