niedziela, 18 maja 2014

Szczawiowa z ryżem

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/05/szczawiowa-z-ryzem.html

  •  SKŁADNIKI:
  • 2 cebule
  • 2 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • porcja rosołowa z kaczki
  • 2-3  duże garści szczawiu
  • marchew 2-3 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler korzeniowy średniej wielkości 1/2 szt
  • ryż 
  • jaja na twardo 6 szt
  • pieprz
  • sól
  • lubczyk,                                                                                                                                       
  •  czosnek  2-3 ząbki

             
                                                                                                                                                                        WYKONANIE :                                                                                                                            Ugotować wywar . Dodać  cebule, liście laurowe, ziele angielskie, opłukane gałązki lubczyku oraz porcje rosołową,marchewkę ,pietruszkę i seler .     Całość razem gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30-40minut .                     Szczaw dokładnie umyć osączyć  i pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około3-4 centymetrów. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Przełożyć do niego szczaw i czosnek. Smażyć razem na małym ogniu przez około 5 minut.  Do gotowego wywaru dodać szczaw z czosnkiem, razem wymieszać i zagotować .  Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sypki ryz zagotować i pozostawić w ciepłym miejscu do wchłonięcia wody. Rozłożyć łyżką do talerza ryż i zalać gorącą zupą. Zupę podać  z ugotowanym jajkiem
    życzę smacznego.ps.u mnie bez śmietany.