poniedziałek, 23 czerwca 2014

INDYK W KWIATACH



  • Składniki:

  • 0,5 kg mielonego indyka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • pęczek pietruszki
  • estragon
  • 1  cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • 30-40 dag fasolki maslowej
  • olej,

WYKONANIE


Oczyszczone mieso ,myjemy i mielimy.Cebulę siekamy w kostkę i wraz z posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem podsmażamy na łyżce oleju.Dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jajko dodajemy estragon,  sól, pieprz,  oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Na koncu dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej .
Całość wyrabiamy i formujemy kotlety Obtaczamy je z obu stron w płatkach kukurydzianych
Na  grillowej patelni wlewamy troche oleju i gdy będzie gorący, ukladamy kotlety i smażymy po kilka minut z każdej strony.
Gotowe kotlety polewamy sosem porzeczkowo.W między czasie gotujemy w osolonej wodzie fasolke do miękkości.
SOS Skladniki    1 szkl. porzeczki czarnej,2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka ,sol,pieprz do smaku,1-2 łyżeczki cukru brązowego do smaku
WYKONANIE   Porzeczke i chrzan miskujemy ,doprawiamy sola i pieprzem  .Dosypujemy cukier i calość zagotowujemy na małym ogniu około 10-15 minut.Gotowe