środa, 18 czerwca 2014

WLOSKIE KOLORY--CZERWONO BIALO ZIELONE

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/06/wloskie-kolory-czerwono-bialo-zielone.html





                                                                  Składniki na spód:
=cukier perlisty
=pokruszone ciastka,lub biszkopty    =amaretto 3-4 łyżki
                                   
        WYKONANIE                                                                                                                                                                                                                                                                      Tortownicę uszczelnić folią aluminiową. Wyłożyc pokruszonymi ciastkami ,lub biszkoptami .Skropić sokiem truskawkowym wymieszanym z amaretto
                                                                           Masa serowa:

                   
                                                                                                                                    
=3 żółtka
=1kg sera w wiaderku
=300 ml śmietany kremówki
=6 łyżki cukru pudru
3czubate łyżki żelatyny
=okolo 1 kg truskawek                                                                                                                         =    4 gakaretki
=łyżka   masła                                                                                                                                                                                                                                       WYKONANIE                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder utarty z masłem i żółtkami.Wszystko razem krotko ubijamy. Stopniowo dodajemy ser cały czas miksując. Żelatynę rozpuszczamy  w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy  i łączymy z masa serowa ,dalej miksując .W tortownicy wyłożonej  papierem ,zakrywamy dno ,pokruszonymi ciastkami.
Pokruszone ciastka ,zakrywamy masą serową ,wokoło układamy  połówki truskawek .Na to wylewamy połowę tężejącej galaretki i jak galaretka stężeje ,wykładamy reszte masy serowej. Wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie układamy truskawki i zalewamy reszta galaretki Smacznego


Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...