niedziela, 26 stycznia 2014

CIASTO KUKUŁKA




Biszkopt ciemny

  • 6 jaj
  • 1szkl. mąki
  • 1szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao

Biszkopt jasny

  • 4 jaja
  • pół szkl. mąki ziemniaczanej
  • pół szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szkl. cukru

Masa śmietanowa

  • Dwie śmietany 30% (0,5l. każda)
  • 8 łyżeczek żelatyny

Poncz

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • czekolada gorzka (100g)
  • czekolada mleczna (100g)
  • 3-4 kieliszki wódki
  • 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
  1. BISZKOPT CIEMNY : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, porcjami dosypywać cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka, miksować. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy o wymiarach 38/22cm. Piec 25-30 minut w temp.175*C Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.
  2. BISZKOPT JASNY: Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny. Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (mogą być większe)
  3. PONCZ: Kawę zaparzyć w szklance wody, przelać do garnka, dodać połamane czekolady i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad, wystudzić. Do wystudzonego dodać wódkę, wymieszać.
  4. BITA ŚMIETANA: 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem, dodać wystudzoną żelatynę, wyłożyć na pierwszą część biszkopta ciemnego, na śmietanę poukładać ciasno połamany biszkopt jasny, polać dokładnie wystudzonym ponczem. Tak samo zrobić z drugą śmietaną i wyłożyć na naponczowny biszkopt, przykryć drugą częścią ciemnego biszkopta, udekorować według uznania .Ciasto  publikowany w PP 05/2013