CIASTO KUKUŁKA
Biszkopt ciemny
- 6 jaj
- 1szkl. mąki
- 1szkl. cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
Biszkopt jasny
- 4 jaja
- pół szkl. mąki ziemniaczanej
- pół szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szkl. cukru
Masa śmietanowa
- Dwie śmietany 30% (0,5l. każda)
- 8 łyżeczek żelatyny
Poncz
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- czekolada gorzka (100g)
- czekolada mleczna (100g)
- 3-4 kieliszki wódki
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- BISZKOPT CIEMNY : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na
sztywno, porcjami dosypywać cukier, miksować do momentu rozpuszczenia
się cukru, dodać żółtka, miksować. Mąkę zmieszać z proszkiem do
pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Przelać do formy o wymiarach 38/22cm. Piec 25-30 minut w temp.175*C
Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.
- BISZKOPT JASNY: Wykonać tak samo jak biszkopt ciemny. Po upieczeniu
wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha
włoskiego (mogą być większe)
- PONCZ: Kawę zaparzyć w szklance wody, przelać do garnka, dodać
połamane czekolady i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad,
wystudzić. Do wystudzonego dodać wódkę, wymieszać.
- BITA ŚMIETANA: 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej
wody. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem, dodać wystudzoną żelatynę,
wyłożyć na pierwszą część biszkopta ciemnego, na śmietanę poukładać
ciasno połamany biszkopt jasny, polać dokładnie wystudzonym ponczem. Tak
samo zrobić z drugą śmietaną i wyłożyć na naponczowny biszkopt,
przykryć drugą częścią ciemnego biszkopta, udekorować według uznania .Ciasto publikowany w PP 05/2013